На днешния ден: Свръхзвуковият Конкорд извършва последния си пътнически полет

156 преглеждания

С него е поставен край на ерата на свръхзвуковите пътнически самолети

На 24 октомври 2003 г., луксозният френско-британски свръхзвуков пътнически самолет „Конкорд“ извършва последния си полет. С него е поставен край на ерата на свръхзвуковите пътнически самолети, която започва на 21 януари 1976 г. с първия редовен полет на „Конкорд“.

Използван е от авиокомпаниите British Airways и Air France от 21 януари 1976 до 24 октомври 2003 г. Всяка от компаниите е имала по 7 самолета. За 27 години редовни и чартърни полети са превозени повече от 3 милиона пътници, общо самолетите са пролетели 243 845 часа.

Счита се за най-сигурният пътнически самолет, като в периода на цялата му експлоатация има само една катастрофа през 2000 г. Скоростта, която постига е малко повече от мах 2, като трансатлантическият полет с „Конкорд“ продължава около 3 часа и половина.

Известен е с това, че „настига слънцето“ при полетите над Атлантическия океан, като гледката е представлявала една от най-големите атракции за пътниците.

На 10 април 2003 г. British Airways и Air France едновременно обявяват, че ще прекратят полетите на „Конкорд“ по-късно през годината. Те посочват нерентабилността на „Конкорд“ поради по-ниския брой пътници след катастрофата от 2000 г., намаляването на пътниците след атаките на Световния търговски център в Ню Йорк през 2001 г., както и повишените разходи за гориво и поддръжка.

1

На днешния 24 октомври, през 1945 г., държавите победителки във Втората световна война – Великобритания, САЩ, СССР, Китай и Франция, ратифицират учредителната харта (устав) на Организацията на обединените нации. Международната организация е създадена с цел опазване на мира и сигурността. Основавайки се на принципите за равни права и самоопределяне на народите, тя развива и приятелските международни отношения.

На днешния ден: Създадена е Организацията на обединените нации

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук