На днешния ден: Цар Ирод отсича главата на Йоан Кръстител

960 преглеждания

Според преданието, причина за смъртта му става Иродиада, която е съпруга на цар Ирод Агрипа

На 29 август, църквата отбелязва един от тъжните дни в нейната история. На този ден, е убит един от най-почитаните християнски светии – Йоан Кръстител или Йоан Предтеча. Според преданието, причина за смъртта му става Иродиада, която е съпруга на цар Ирод Агрипа. Тя е била жена на неговия брат Филип и затова, когато Ирод я взима за жена, Йоан Кръстител посочва, че това не е правилно. Заради своите критики към царя той е заловен и затворен.

Затварянето на Пророка не задоволява обидената съпруга на Ирод, която иска смъртта му, но царят отказва, защото счита, че това е праведен човек и не заслужава да бъде убит. Изобретателната Иродиада търси начин да се отърве от Йоан и го намира по време на едно пиршество по повод рождения ден на царя, когато дъщеря и Саломе танцува пред гостите толкова хубаво, че Ирод казва, че ще и даде за награда това, което си пожелае, каквото и да е то.

За негова изненада, Саломе, подучена от своята майка, пожелава да и донесат главата на Йоан Кръстител на поднос. Независимо от своите колебания и за да покаже, че държи на своята дума, Ирод заповядва да отсекът главата на светията и да я донесат на Саломе на поднос. „

„…Не биваше, Ироде, заради сатанинската ти любов и нагона на безумната страст да осъдиш на смърт онзи, който изобличи прелюбодеянието ти; не биваше коварно да предадеш всепочитаната му глава на беззаконна жена заради клетва за танц. Как дръзна да извършиш такова убийство? Как не изгоря скверната танцьорка, когато сред гощавката внесе главата върху блюдо? Но ние достойно почитаме и облажаваме Кръстителя като най-голям сред родените от жена… „, се казва в Службата за отсичане на главата на св. Йоан Кръстител.

В народната традиция, денят 29 август е отреден за почит към кончината на свети Йоан Кръстител и носи името Секновение. Счита се за един от най-тъжните и лоши дни в годината, с който си отива лятото. Отсичането на главата на светеца и пролятата кръв обуславят съществуването на различни забрани през този ден, чието спазване се следи строго - не се работи никаква работа против порязване и рани. Забраняват се и яденето на червени плодове и зеленчуци, както и пиенето на червено вино. В някои райони, през дните от седмицата, съответстващи на деня, в който се е паднал празникът, не се кроят и шият никакви дрехи, защото, който ги облече, ще бъде сполетян от нещастия.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук