Първо ОУ „Васил Левски” (Костинброд) бе домакин на международна среща по приобщаващо образование

629 преглеждания

Представители на Министерството на Испания, работещи по приобщаващо образование, посетиха Първо ОУ „Васил Левски” (Костинброд), което бе своеобразен домакин на срещата с Българското регионално министерство по приобщаващо образование и екипа  от РЦПППО София област, който беше на работно посещение във връзка с оценката на необходимостта от подкрепа на учениците със СОП.

Проведена бе много ползотворна дискусия, обмен на педагогически подходи от опита на Първо ОУ „Васил Левски” за работата с деца със СОП и деца в риск, които са 10% от всичките ученици. В рамките на дискусията бяха представени и ефикасни методи, които прилагайки се индивидуално, носят различни резултати. Особен интерес предизвика в гостите и дискусията с учителите от прогимназиален етап, които споделиха трудностите и дефицитите при индивидуалния подход и класно-урочната система, както и опита в испанската образователна система за подпомагане на учителите.

Представителите на Испанското министерство се срещнаха и с децата, разговаряха с тях и споделиха впечатленията си, че в училището има дух на доверие и приятелска атмосфера между ученици и учители, както и това, че се усеща грижата към децата в риск.

Директорът – Даниела Борисова-Милутинович, разказа за образованието в Костинброд и изказа радостта си, че чрез Първо ОУ „Васил Левски” гостите са вдъхновени от България, Костинброд и образователните възможности, както и се направиха изводи, къде да се търси нова подходяща педагогическа среда, отчитайки особеностите на „Алфа поколението” и динамиката на общественото развитие.

Първо ОУ „Васил Левски”, гр. Костинброд е изпълнител по договор с „КАИТ” ЕООД, изследователска организация за обучение на педагогически специалисти,  чрез  проекто-базирани методи в следните области:

- Пилотно представителство, методи и практики по проекти – 101059425 – LETS, CARL HORIZONT – дългосрочен проект / за 4 години/ 

- Провеждане на индивидуални тренинги и консултации по съгласуван график

- „Наблюдавани часове”.

1

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук