Тъй като Антоновден е в средата на зимата, за празника на именника задължително на трапезата трябва да има: печено свинско, свински ребра със зеле, луканка, обредните ястия: варено жито, баница, орехи, мед и специално омесена за празника содена питка, намазана с петмез,която се раздава на близки и съседи за здраве.
Ето и рецептата за содена питка.
Необходими продукти:
1 кг. брашно
2 супени лъжици олио
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода бикарбонат
1 п. баклувер
1 и 1/2 ч.ч. кисело мляко
Начина на приготвяне:
От изброените продукти се замесва меко тесто. Содата се слага в киселото мляко, а баклувера в пресятото брашно. Оформя се питка, слага се в намаслена тавичка и се пече в леко загрята фурна до зачервяване. След като се опече, се завива в кърпа, за да омекне.
По Ваш вкус може да се добави 1 ч.ч. натрошено сирене в питката.
Поднася се на трапезата с ароматни подправки – чубрица, шарена сол.
EspressoNews