Среща с арменската общност в община Костинброд

767 преглеждания

На срещата присъстваха и лица от дипломатическия корпус на България и Армения

На 27 май, по инициатива на Гена Събева, домакинството на Овик Аутомян – собственик на арменски ресторант „Аракс“ (Костинброд) и под егидата на Посланика на Република Армения в Република България се проведе среща с представители на бизнеса от страна на двете държави. На срещата присъстваха и лица от дипломатическия корпус на Р. България и Р. Армения, сред които Размик Саргсян – съветник в Посолство на Република Армения, журналисти, в лицето на редактора на вестник „Ереван“ в България и творци.

На форума от община Костинброд присъстваха кметът Трайко Младенов и председателят на Общински съвет-Костинброд – д-р Атанас Тенев. Редакторът на онлайн вестник „Еревен“ – Вартануш Топакбашян се запозна с редактора на вестник „Костинброд“ – Тодор Тодоров. Двамата обмениха мнения, обсъдиха журналистически дейности за двете издания.

Н. Пр. Армен Едигарян – извънреден и пълномощен посланик на Република Армения в Република България, изтъкна добрите приятелски отношения между двете страни, добрите практики между областите с търговия и бизнес в Република Армения с други държави от Европа и разказа за културата на страната си, както и за възможността за побратимяване между общини. Посланик Едигарян заяви, че ежедневно между София и Ереван излитат препълнени самолети с граждани на двете държави, което ясно говори за добрите взаимоотношения между България и Армения.

От своя страна кметът Младенов заяви, че представителите на арменската общност в Костинброд се ползват с добро име в общината, развиват своята дейност и са своеобразен мост за сътрудничество между община Костинброд и арменски общини. Той отбеляза и факта, че танцов клуб „Хоро“ към НЧ „Иван Вазов 1947“ ще гостува в Армения на Международен фестивал „Щастлива планета“, който ще се проведе в град Цахкадзор, в периода 13-20 юли 2024 г.

Гостите на форума бяха поканени от Посланика да гостуват в Армения, да разгледат столицата Ереван, да се запознаят с развитието и историята на страната. Представителите от община Костинброд заявиха своето желание за съдействие от Посолството, за предприемане на действие за побратимяване между община Костинброд с арменска община.

Община Костинброд активно развива своята международна дейност, като се стреми към побратимяване с други общини и изграждане на нови приятелски връзки с различни държави. Този процес на побратимяване има за цел да насърчи културния обмен, икономическото сътрудничество и споделянето на добри практики в управлението на общинските дела.

През последните години Костинброд установи партньорства с две общини в Република Италия и Република Унгария. Тези побратимени общини са източник на нови възможности за развитие, съвместни проекти и инициативи в различни сфери, включително образование, култура, спорт и туризъм.

1

2

3

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук