„Първа копка“ на проект за нов физкултурен салон в ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“ (Костинброд)

99 преглеждания

Общият бюджет на проектното предложение е 2,322,239.50 лв.

На 23 октомври, в двора на Професионална гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство (ПГВМСС) „Св. Георги Победоносец“, град Костинброд, се проведе официална церемония „Първа копка“ на проект „Изграждане на физкултурен салон за ПГВМСС „Св. Георги Победоносец'“, УПИ I, КВ. 89, ПИ 38978.900.7736, гр. Костинброд, община Костинброд“. Проектът е одобрен за финансиране по Програма за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища за периода 2024 – 2027 г. Общият бюджет на проектното предложение е 2,322,239.50 лв. с вкл. ДДС, в това число: Безвъзмездно финансиране по програмата: 1 500 000 лв. с вкл. ДДС; Съфинансиране: 822 239,50лв. с вкл. ДДС, осигурено от Община Костинброд.

1

2

На събитието присъстваха: д-р Атанас Тенев – председател на Общински съвет-Костинброд, инж. Габриела Трайкова и инж. Теодора Гогова – заместник-кметове на община Костинброд, Светослав Иванов – директор на ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“, Даниела Петрова – заместник-директор на училището, Младен Маринов, кметове и кметски наместници, общински съветници, директори и служители на учебни институции и социални центрове, служители на Общинска администрация-Костинброд, учители и ученици от ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“, жители и гости на общината.

Водосвет за здраве и успешна реализация на проекта отслужиха отец Николай, отец Георги и отец Харитон, от храм „Св. Св. Кирил и Методий“, град Костинброд.

3

4

За да открие официално церемонията, думата бе дадена на директора на професионалната гимназия – Светослав Иванов, който приветства присъстващите с думите:

„Денят е радостен и днес е празник, вълнувам се, защото даваме началото на дългоочакван проект, който ще промени училището.

Освен щастлив, съм и благодарен на всички сподвижници, на всички професионалисти, на местната, изпълнителната и законодателната власт, на целия екип на Общинска администрация-Костинброд.

Училището се развива, надгражда и усъвършенства, но през всички години на съществуването му, нещо му е липсвало и всички, които са били, или са част от него, винаги са мечтали за истински физкултурен салон. На път сме да сбъднем всеобщата ни мечта. Благодаря ви!“.

5

Господин Иванов даде думата на инж. Габриела Трайкова – заместник-кмет на Община Костинброд, също поздрави присъстващите:

„Изключително щастлива съм да присъствам на днешното събитие! Ще се върна назад във времето, за да споделя, че когато г-н Иванов пое ръководството на училището, започнахме да работим заедно и реализирахме проект, който включваше цялостен ремонт на вътрешната част на сградата, тогава установихме, че помещението, което използват за физкултурен салон, не отговаря на изискванията.

Именно в онзи момент си обещахме да продължим съвместно да градим и работим за училището, с цел да бъде изградено ново спортно съоръжение.

И успяхме! Община Костинброд има четири спечелени проекта за изграждане на физкултурен салон в общинските училища.

Предстоят ремонти дейности на училищното общежитие и с реализирането на двата проекта, Професионалната гимназия ще се превърне в цялостен комплекс, предоставящ всички необходими условия за добро обучение и адаптация на децата. Пожелавам здраве и успех на всички участващи в строителния процес!”.

6

Думата бе дадена и на председателя на Общински съвет-Костинброд –д-р Атанас Тенев:

„Още през 2015-та година, когато започнахме да работим с г-н Трайко Младенов –  кмет на община Костинброд, си дадохме обещание, че ще посветим работата си на децата на община Костинброд.

Нашите деца заслужават най-доброто и именно поради тази причина, ние толкова години се стараем да им осигурим необходимите условия.

Спортното съоръжение, което предстои да бъде изградено тук, ще е поредното доказателство, че спортът калява, дава здраве и учи на дисциплина. А във времената, в които живеем, е от изключителна важност да възпитаме здраво и разумно поколение! Желая безаварийна работа на строителите и здраве на всички ни! Бог да ни пази!”.

7

Проектът се осъществява по Модул 1 – „Проектиране и изграждане на нови физкултурни салони“, Дейност II „Проектиране, строителство и въвеждане в експлоатация/издаване на разрешение за ползване на малък физкултурен салон“, по Програма за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища за периода 2024 – 2027 г., разработена на основание 42 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г.

През 2024 година, ПГВМСС „Св. Георги Победоносец'“ с голяма подкрепа от Общинска администрация-Костинброд, спечели един наистина значим проект, благодарение на който ще бъде изграден нов физкултурен салон в двора на училището.

Общият размер на сградата на новия физкултурен салон на  ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“ е 40,80/20,89 метра и височина – 14,20 м. Застроената площ на обекта е 852,31 кв.м.; Разгънатата застроена площ на обекта е 1007,31 кв.м.

Новопроектираната сграда ще бъде разположена в северозападната част на двора на учебното заведение, като същата е функционално разделена на две части: игрално поле с обособена безопасна зона и обслужващи помещения – преддверие, тоалетна за хора в неравностойно положение, стая за треньори с обособена зона за тоалетна и душ, съблекалня – жени/зона с гардероби и зона с душове и тоалетни/, съблекалня – мъже /зона с гардероби и зона с душове и тоалетни/, обслужващ коридор и склад.

Всички предвидени дейности са в съответствие с изискванията на Възложителя, както и действащите закони, норми и стандарти.

С изпълнението на проекта ще се повиши спортната култура на учениците и ще се създадат условия за провеждането на пълноценни, ползотворни и здравословни за децата часове по физическо възпитание и спорт, и ще се даде възможност за провеждане на дейности и събития извън учебния план.

Ще са налице предпоставки за изграждане на дисциплина, навици и спортни умения у подрастващите, както и за намаляване на интереса към тютюнопушенето, употребата на алкохол и наркотици сред тях.

С по-добрата двигателна активност ще се подобри физическото и психическото състояние на децата и ще се намалят негативните тенденции в здравословното състояние на младите хора.

С реализирането на обекта ще се подобри спортната култура и физическото възпитание в училището и ще се създадат добри условия за пълноценно провеждане на часовете по физическо възпитание и спорт.

8

9

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук