„Първа копка“ на нов физкултурен салон в ОУ „Отец Паисий“ (Петърч)

261 преглеждания

Общият бюджет на проектното предложение е 2 007 621,43 лв.

На 11 октомври, в двора на Основно училище „Отец Паисий“, село Петърч, се проведе официална церемони „Първа копка“ за откриване строителството по проект „Изграждане на физкултурен салон на Основно училище „Отец Паисий", с. Петърч, УПИ 1, КВ. 25 по плана на село Петърч, община Костинброд", одобрен за финансиране по Програма за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища за периода 2024 – 2027 г. Общият бюджет на проектното предложение е 2 007 621,43 лв. /два милиона седем хиляди шестстотин двадесет и един лв. и 43 ст./ в това число: Безвъзмездно финансиране по програмата - 1 500 000 лв. /един милион и петстотин хиляди/ и Съфинансиране от 507 621,43 лв., което е осигурено от Община Костинброд.

1

На събитието присъстваха: Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, инж. Габриела Трайкова и Александър Ненов – заместник-кметове на община Костинброд, Борислав Борисов – кмет на село Петърч. Сред гостите бяха и Анна Александрова, Младен Маринов и Марин Маринов, както и Милена Костадинова – директор на ОУ „Отец Паисий“, кметове и кметски наместници на населените места в община Костинброд, общински съветници, Даниел Александров – трикратен европейски шампион по борба за България, представители на фирмите-изпълнители, служители на Общинска администрация-Костинброд, ученици и учители от ОУ „Отец Паисий“, жители и гости на село Петърч. Водосвет за здраве и успешна реализация на проекта отслужи отец Желязко Симонов.

2

За да открие официално церемонията, директорът на училището в Петърч – Милена Костадинова, приветства всички присъстващи с думите:

„Щастлива съм, че най-накрая ще имаме собствено модерно спортно съоръжение! От целия екип и ученици на Основно училище „Отец Паисий“ – ви благодарим! Новият физкултурен салон ще бъде важен не само за учениците от училището, но и за цялото село, ще бъде използван активно от децата и ще допринесе за спортното развитие и доброто здравословно състояние на местната общност. Изказвам специална благодарност на община Костинброд!”.

Госпожа Костадинова даде думата на Борислав Борисов – кмет на село Петърч, който с вълнение се обърна към всички присъстващи:

„Честит празник! За нас е истински празник днешното дългоочаквано събитие. Благодарим на всички, които съдействаха събитието да се състои и проектът да се реализира! Спортът е здраве, спортът е дисциплина и средство за изграждане на стабилна нация. Радвам се, че децата ни ще имат възможността да се развиват!

Изказвам огромната си благодарност към ръководството на община Костинброд, в лицето на г-н Трайко Младенов – кмет на общината и заместник-кметовете, за подкрепата и съдействието! На проектантите и изпълнителите - затова че сте тук, пожелавам ви успешна и ползотворна работа! Държа да кажа, че въпреки всички препятствия, възниквали във времето - днес училището търпи възраждане, поставяме основите на бързоразвиваща се институция!  Благодаря, че сте тук! На добър час и с Бога напред!”.

3

Господин Борисов покани Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, за официално приветствие. Кметът Младенов се обърна към аудиторията с думите:

„Честит празник на всички присъстващи, честит празник на селото и на всички ученици, днес наистина имаме причина да празнуваме!  Всички начинания, които сме започвали и завършвали благополучно, са били съпроводени от Божието слово, поднесено от нашите духовни водачи, в търсене на опора и опека от Бога. Село Петърч е едно изключително китно населено място, в което има общност, сила и обединение. Село, в което има много живот!  Обръщам се към директора и екипа на учебното заведение, върнете живота на училището, направете го център на сила и енергия с много деца! А онова, което гарантираме ние, като ръководство на общината и екип на общинската администрация е, че винаги ще сме на ваша страна и ще помагаме – в граденето на проекти, във всичко, от което имате нужда да бъде реализирано!

Ще градим заедно, защото само тогава сме сила!

Тук искам специално да отправя благодарност към целокупния ни общински съвет, за взетите важни решения – да бъдат подкрепени всички инфраструктурни обекти, за които средствата не стигат. Благодаря на всички общински съветници, въпреки политическите ни принадлежности, че се събрахме заедно и взехме важните решения, относно надграждането на физкултурните салони!

Тук е и моментът да споделя, че спечелихме четири физкултурни салона за територията на община Костинброд!  В рамките на този месец, предстои да направим първа копка и на най-големия физкултурен салон, този в ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“.

Девизът „Здрав дух в здраво тяло“ е изключително актуален, защото децата в община Костинброд са приоритет и е необходимо да растат будни, дейни, умни и здрави. Затова никога не пестим енергия за образователната система, за всички учебни заведения на територията и спортните ни клубове, защото децата са нашето бъдеще, а образованието е сигурността на една общност и нация.

Мечтата за физкултурен салон в училището е зародена преди десетилетия, а навръх осъществяването ѝ, октомври месец, преди двадесет години, са били продадени на безценица – имотът тук, с площ от 2 декара и сградата, която е трябвало да се превърне в спортно училищно съоръжение.

От значение е само фактът, че можеше да го има, така както я има пречиствателната станция, която възстановихме като собственост на общината, така както се борим за всичко, което е наша отговорност!

Ще говоря като човек, свикнал да създава и гради обекти – съвсем скоро предстои да направим първа копка и на толкова важния мост,  тук, над река „Блато“, в селото. Борим се и за проект за мост над река „Сливнишка“, към гара Петърч, изграждаме и важния проект за канализация и пречиствателна станция на селото, изключително много инфраструктура, която сме концентрирали не само тук, но и във всички населени места на територията на общината ни.

Реалност ще стане и магистралата, за която толкова много се борихме, градим изключително голям проект за шест километра, асфалтиране на улици в населеното място, до две години ще е готово и външното метро, което ще позволява по-бърза свързаност със столицата и съседните общини. И ще продължим да градим, защото именно децата ни дават силата и са поколението, за което се борим!

Благодаря на фирмата-изпълнител, че многократно доказвате професионализма си, сигурен съм, че и в този обект ще вложите сърце и душа. Пожелаваме си успех в днешното начинание! Благодаря на всички ви!“.

4

Проектът се осъществява по Модул 1 –  „Проектиране и изграждане на нови физкултурни салони“, Дейност II „Проектиране, строителство и въвеждане в експлоатация/издаване на разрешение за ползване на малък физкултурен салон“, по Програма за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища за периода 2024 – 2027 г., разработена на основание член 42 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г.

През 2024 година ОУ „Отец Паисий“, с. Петърч с голяма подкрепа от Общинска администрация-Костинброд, спечели този проект, благодарение на който ще има нов физкултурен салон в двора.

Новопроектираната сграда е в южната част на имота. Тя ще бъде функционално разделена на две части – игрално поле с обособена безопасна зона и обслужващи помещения: преддверие, тоалетна за хора в неравностойно положение, стая за треньори със зона за тоалетна и душ, съблекални за жени и за мъже с обособена зона с гардероби и помещения с душове и тоалетни, обслужващ коридор и склад.

Конструкцията на сградата е метална, с армирана стоманобетонна настилка и единични фундаменти с анкерни устройства.  В сградата се предвиждат всички необходими инсталации, които са подробно разработени в изготвения технически проект. Всички предвидени дейности са в съответствие с техническата спецификация и изисквания на възложителя, както и действащите закони, норми и стандарти.

Целта на този проект е повишаване спортната култура на учениците и създаване на условия за провеждане на пълноценни, ползотворни и здравословни за децата часове по физическо възпитание и спорт, а и ще се даде възможност за провеждане на дейности и събития извън учебния план.

Ще са налице предпоставки за изграждане на дисциплина, навици и спортни умения у подрастващите, както и за намаляване на интереса към тютюнопушенето, употребата на алкохол и наркотици сред тях. С по-добрата двигателна активност ще се подобри физическото и психическото състояние на децата и ще се намалят негативните тенденции в здравословното състояние на младите хора.

Учениците от пети клас, част от ТС „Релакс Джуниър“ поздравиха присъстващите с фолклорна програма, а след официалната церемония, директорът Костадинова, разведе гостите из сградата на училището, презентирайки новоизградените училищни помещения и бъдещите проекти.

5

6

7

8

Повече снимки от събитието, можете да видите ТУК. 

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук