Един невероятно вкусен, фин и същевременно лесен за приготвяне десерт.
Необходими продукти:
Яйца – 5 бр.
Захар – 200 гр.
Прясно мляко – 500 мл.
Желатин – 30 гр.
Ванилия – 1 бр.
Сладкарска сметана – 200 мл.
Стафиди – ½ ч.ч.
Бишкоти – 100 гр.
Захаросани плодове за украса
Бренди – 2 с.л.
Начин на приготвяне:
Желатинът се накисва в 1 к.ч. студена вода.
Отделят се жълтъците от белтъците и жълтъците се разбиват с половината от захарта до побеляване.
Млякото се сварява, охлажда се леко и при непрекъснато бъркане се прибавя към жълтъците. Добавя се и набъбналия желатин.
Сместа се слага на котлона, на тих огън и се бърка до разстопяване на желатина. След което получената смес се прецежда през цедка, за да няма бучки и се добавя ванилията. Оставя се да изстине, докато се полужелира, като от време на време се разбърква.
Разбиват се в купа белтъците с останалата захар и към тях се прибавя полуохладената смес, сметаната и предварително накиснати в бренди и отцедени стафидите, като се разбъркват много леко, за да не спаднат белтъците.
Сместа се разлива в купички, на дъното на които сме поставили натрошени бишкоти и се оставят се в хладилника за 5-6 часа.
При сервиране се обръщат в чинии и се украсяват със захаросани плодове.
EspressoNews