В Костинброд почетоха 139-тата годишнина от рождението на д-р Никола Чилов

670 преглеждания

С поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на д-р Никола Чилов, намиращ се пред новооткрития музей-галерия, официални лица и жители на Костинброд, почетоха видния индустриалец,

Венец от Общинска администрация-Костинброд бе поднесен от кмета Трайко Младенов, а венец от Общински съвет-Костинброд поднесе общинският съветник Валентин Делчев. Рождението на д-р Чилов бе почетено и от: Александър Ненов – заместник-кмет на община Костинброд, общински съветници, Валя Иванова – секретар на Общинска администрация-Костинброд, директори на дирекции, директори и служители на социални центрове, служители на Общинска администрация-Костинброд и жители на общината.

Д-р Никола Чилов е роден на 5 октомври 1885 г., в в родопското село Карлуково, днес Славейно, Смолянско. Той е създател на най-големия химически завод на Балканите през първата половина на ХХ век. През 1914 година д-р Никола Чилов създава акционерно дружество за химическо производство – гара Костинброд. Това е най-голямото химическо предприятие на Балканите, което изнася своята продукция в САЩ, Англия, Япония, Италия, Германия и още. Бил е председател на Съюза на българските индустриалци, председател на Българо-американската камара, на Родопското културно дружество и други.

1

2

3

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук