В Петърч почетоха жертвите на Деветосептемврийския преврат

664 преглеждания

В Петърч почетоха жертвите на Деветосептемврийския преврат. На 9 септември се навършват се 80 години от Деветосептемврийския преврат. Кметът на община Костинброд – Трайко Младенов и д-р Атанас Тенев – председател на ОбС-Костинброд, заедно с кмета на с. Петърч – Борислав Борисов, поднесоха цветя пред паметната плоча, в знак на почит към всички българи, загубили живота си в периода 1944-1945 година.

Паметната плоча е поставена през 2023 г., на лобното място на жертвите, в околностите на с. Петърч, известно с названието „Гробницата“. Поставянето й е по инициатива на кмета на Петърч и председателя на ОбС-Костинброд, със съдействието на община Костинброд. Плочата е изработена от общинския съветник в Столичен общински съвет – Димитър Антов.

1

2

В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва кабинетът на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев.

На тази дата през 1944 година Първи и Втори състав на т. нар. „Народен съд“, остава в историята на Третата българска държава, с произнасянето на най-масовите смъртни присъди срещу политици след края на Втората световна война.

На това „мрачно“ място след преврата на 9 септември 1944 година са изведени и избити десетки българи от София и околностите. В масови гробове са били заравяни телата на невинните убити. По-късно същите ями са използвани за екарисажи и в тях са изхвърляни животински останки.

На паметната плоча е изписано част от стихотворението на Димо Йотов – бивш полковник, който след повече от 50 години започва да пише стихове за гробницата.

В ПАМЕТ НА ЖЕСТОКО ИЗБИТИТЕ БЪЛГАРИ ТУК, В ТАЯ МЕСТНОСТ ПРЕЗ РАЗМИРНАТА ЕСЕН НА 1944 Г.

„Там, на края на гората,

черна яма се открива.

В нея трупове лежаха

и всички с мъка ги гледаха.

Убийци ли там наказаха,

и заслужено тук лежаха?

Защо в човешко гробище не погребаха,

а в гробницата за животни изхвърлиха?

Бог за тях милост ли няма,

та лежаха в дупката голяма?

Нито кръст християнски някой там заби,

нито помен за душите им се направи.

Някой гробницата със земя покри

и престъплението заличи.“

                                                ДЯДО ДИМО


Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук