На днешния ден: Отбелязваме Европейския ден в памет на жертвите на сталинизма и нацизма

3636 преглеждания

На 23 август отбелязваме Европейския ден в памет на жертвите на тоталитарните и авторитарни режими. Той определен от Европейския парламент през 2008/2009 като „общоевропейски ден за почитане на паметта на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими, които да бъдат почетени с достойнство и безпристрастно и се отбелязва всяка година от институциите на Европейския съюз от 2009 г. насам.

На тази дата през 1939 година Нацистка Германия и Съветският съюз сключват договор за ненападение, известен като „Пакта Молотов-Рибентроп“. Към договора е приет и секретен протокол, в който са определени т.нар. „сфери на влияние“ и окупационни зони. На практика пактът между Хитлер и Сталин подготвя Втората световна война и последвалата я Студена война.

За първи път предложението датата 23 август да се чества като Ден на жертвите на сталинизма и нацизма е направено през юни 2008 г. на конференцията „Европейската съвест и комунизма” в Прага. На форума се приема т. нар. Пражка декларация.

В България на 27 ноември 2009 г. Народното събрание гласува решение, с което 23 август е обявен за Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите на тези режими. Първото честване на този ден в България е на 23 август 2010 година.

1

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук