На днешния ден: Отбелязваме Световния ден за безопасност на храните

2673 преглеждания

Той е учреден от ООН през 2018 г.

На 7 юни отбелязваме Световния ден за безопасност на храните. Той е учреден от ООН през декември 2018 г. и за първи път се организира през 2019 г. от Световната здравна организация в сътрудничество с Организацията за храни и земеделие на ООН. Целта на деня е да обърне внимание върху качеството на храните и отговорността на всяка държава и всеки производител за това хората да имат достъп до качествена храна.

От СЗО са изчислили, че заболяванията, предизвикани от храни, влияят негативно на социалното и икономическо развитие, върху туризма и търговията. При регистрирани 600 милиона случая на заболявания, предизвикани от храни годишно или почти 1 на 10 души, който се разболява след консумация на заразена храна, въпросът за безопасността на храните е основен в поддържането на здравето на населението в световен мащаб.

Безопасността на храните е споделена отговорност между правителствата, производителите и потребителите. Всеки трябва да играе роля от фермата до трапезата, за да гарантира, че храната, която консумираме, е безопасна и няма да причини вреди на здравето ни.

Световен ден за безопасност на храните

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук