На днешния ден: Отбелязваме Световния ден на психичното здраве

886 преглеждания

Тази година темата е: „Психичното здраве е универсално човешко право“

На 10 октомври отбелязваме Световния ден на психичното здравеСветовният ден на психичното здраве се отбелязва за първи път на 10 октомври  1992 година, по инициатива на Световната федерация за психично здраве, включваща представители от повече от 150 държави. На този ден застъпници за психичното здраве по целия свят привличат вниманието към психичните заболявания и негативните последици върху живота на хората, засегнати от тях. В някои страни този ден е част от „Седмицата на психичното здраве“, каквато е практиката в Австралия.

Тази година темата на Световния ден на психичното здраве е „Психичното здраве е универсално човешко право“. Глобалната кампания има за цел да повиши осведомеността и да стимулират действия, които насърчават и защитават психичното здраве на всеки като универсално човешко право.

Доброто психично здраве е състояние на благополучие, при което хората притежават умения да се справят с ежедневните стресови фактори. Според данните на СЗО над 450 млн. души по света имат психични разстройства. Българите най-често страдат от тревожни разстройства, разстройства на настроението (депресии и афективни състояния), злоупотреби с вещества.

Основната причина за поява на тези разстройства е стресът в ежедневието и особеностите на начина на живот. Социално-икономическите фактори, генетичната предразположеност и особеностите на съответната култура са сред другите фактори, които водят до тези разстройства. Първите симптоми, които биха могли да издават наличието на проблеми са безсъние, честа умора, лошо настроение, раздразнителност.

В тези случаи човек трябва да потърси медицинска помощ при съответния специалист – психиатър, психотерапевт, психолог. Нужно е и обществото да преодолее стигмата към психиатричната помощ и проблеми, за да се получи адекватно лечение още в ранните стадии на разстройството.

Статистиката показва, че у нас по-често боледуват жените, освен това те по-често се обръщат за професионална помощ от мъжете. По възрастови групи най-висок риск от заболяване от тежка депресия има групата от 20 до 34 години.

ден

Снимка: Национален център по обществено здраве и анализи

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук