На днешния ден: Роден е легендарният български актьор Велко Кънев

857 преглеждания

Играе повече от 40 години на театралната сцена

На 31 юли 1948 г. в град Елхово е роден един от най-популярните и обичани български актьори - Велко Кънев. Той завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ през 1973 г. в класа на доц. Апостол Карамитев. От 1973 г. до 1976 г. играе в Драматичен театър „Стефан Киров“ Сливен, след което играе в Сатиричен театър „Алеко Константинов“ в продължение на три сезона (1976 г. – 1979 г.). От 1979 г. е член на трупата на Народен театър „Иван Вазов“.

Играе повече от 40 години на театралната сцена, като с лекота влиза и създава запомнящи се образи, както в драматични, така и в комедийни роли. В киното е популярен с участията с в емблематични филми като „Оркестър без име“, „Матриархат“, „Мъжки времена“, „Бон шанс инспекторе“, „13-тата годеница на принца“, „Да обичаш на инат“ и много, много други.

Особено популярен става и с участието в телевизионното шоу „НЛО“, в което си партнира с други популярни български актьори като Павел Попандов, Георги Мамалев, Антон Радичев, Чочо Попйорданов и др. Снима да последните дни в живота си, като през 2010 г. участва във филма „Още нещо за любовта“, а посмъртно, през 2011 г. излиза и филма с негово участие „Миграцията на паламуда“.

За своя принос в българското кино и театър, Велко Кънев е отличаван с редица награди, сред които: Орден „Кирил и Методий“ – I степен за заслуги в областта на културата и изкуството (2008); „Награда за актьорско майсторство“ за ролята на (д-р Кондов) в пиесата „Милионерът“ на национален преглед на Йовковата драматургия (1975); „Първа награда за актьорско майсторство“ на VII национален преглед (1983);  „Наградата за мъжка роля“ на СБФД за ролята на (Радо) от филма „Да обичаш на инат“ (1986); „Аскеер за водеща мъжка роля“ на (Кръстьо Никифоров) от пиесата „Великденско вино“ на Константин Илиев (1994) и много други. На стената на театър 199 е поставено пано с неговите отпечатъци, избран е за почетен гражданин на Сливен.

Велко Кънев си отива от този свят през 2011 г. само на 63 години, след тежко боледуване от рак на гласните струни. Той е женен и има две деца.

Велко Кънев

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук