На днешния ден: Роден е римският държавник, пълководец и писател Гай Юлий Цезар

2502 преглеждания

Той въплащава в себе си образа на идеалният римлянин

На 12 юли 100 г. пр.н.е. или 102 г., в Рим, в патрицианското семейство на Цезарите се ражда един от най-значимите политици и военни ръководители в историята на човечеството – Гай Юлий Цезар. Политик, верен на популарската традиция, Цезар заедно с Марк Лициний Крас и Гней Помпей формира неофициалния Първи триумвират, който доминира римската политика за няколко години. В някои източници за дата на неговото рождение се поставя 13 или 11 юли.

Цезар е начело на римската експанзия в Галия, която разширява римския свят до Северно море, а също и на първото римско нашествие в Британия през 55 пр.н.е. Разпадането на триумвирата води до срив в отношенията с Помпей и Сената. Превеждайки своите легиони през реката Рубикон, разделяща Италия от Галия, през 49 пр.н.е., Цезар започва гражданска война, от която излиза като неоспорим господар на римския свят.

След като поема управлението, Цезар започва интензивни реформи в римското общество и държава. В разгара на подготовката му за военна кампания на изток, срещу Понтийското царство, срещу него е организиран заговор от влиятелните сенатори опозиционери. Негови водачи са Марк Юний Брут, който е с най-виден произход от заговорниците и опитният военен и политик Касий. По време на Мартенските иди през 44 г. преди новата ера, заговорниците викат Цезар в Сената, под предлог, че трябва да прочете петиция от тяхна страна и го убиват с 23 намушквания в тялото.

Смъртта на Цезар предизвиква мощни брожения в Рим и сред римските граждани, на които той е любимец. Към него бързо се разпространява култ и е обожествен, а убийците му са преследвани от тълпата. Неговият наследник, младият Октавиан, допълнително подклажда бунтовете. Съюзът му с Марк Антоний и Емилий Лепид води до създаването на втория триумвират и поредица от граждански войни, които слагат край на Римската република и установяват нов тип автократично управление – принципат, като първи принцепс става Октавиан Август.

Цезар е ненадминат военен стратег, опитен политик, адвокат, прозорлив държавник и отличен писател. Той въплащава в себе си образа на идеалният римлянин. Извежда своя произход от легендарните основатели на Рим и Еней, който е син на Венера. Реформира слънчевия календар, който на негово име се нарила Юлиански и се използва в Европа до календарната реформа през 16-ти век, въвела Григорианския календар. На него е кръстен месец юли, а фамилното му прозвище Цезар, се превръща във владетелска титла още по време на Римската империя.

По-късно, в своите вариации тя се превръща в германското кайзер и славянското цар, които са еквивалент на титлата император.  

Цезар

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук