На днешния ден: Родена е „Босоногата кралица“ Сезария Евора

289 преглеждания

В България има един концерт през 2009 г. в зала 1 на НДК

На 27 август 1941 г. в Кабо Верде се ражда най-известната представителка на стила морна в музиката Сезария Евора. Наричана е „Босоногата кралица“, защото неизменно излиза на сцената боса, за да отдаде почит към бедните си сънародници и бедния живот, който води като малка.

Тя е родена в семейство на музиканти, но баща и умира докато е дете. Започва да пее като малка, в хора на сиропиталището, в което живее. По-късно се запознава да пее в различни клубове на родния си остров.  Първоначално изпълнява песни в стил морна – жанр, традиционен за страната, както и в стил фаду. Пее на кабовердиански, разговорният език в страната, който е креолски език, базиран на португалския.

През 1961 година със съдействието на китариста Грегориу Гонсалвиш Сезария Евора прави първите си записи за местната радиостанция „Радио Барлавенту“. Участията ѝ в радиото през следващите години я правят известна в цялата страна, а скоро е открита и за международната сцена.

Тя концертира по цял свят и става истински посланик на музикалната култура на Карибите, стиловете фаду и морна. В България има един концерт през 2009 г. в зала 1 на НДК, който преминава изключително успешно. Сезария Евора е носителка на две награди Грами и множество международни музикални награди. Умира на 70 години, през 2011 г., в родната си Кабо Верде от сърдечна недостатъчност.

Сезария Евора

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук