На днешния ден: Родена е Катя Паскалева

670 преглеждания

Звездата ѝ изгрява със знаменитата роля в „Козият рог“

На 18 септември 1945 г. в Петрич се ражда голямата звезда на българското кино Катя Паскалева. През 1967 г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на Методи Андонов. Творческият ѝ път започва в Пазарджишкия театър. Следват Драматичен театър „Йордан Йовков“, Добрич, Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ в Пловдив, Театър „София и Сатиричен театър „Алеко Константинов“.

Прави забележителни роли в киното – „Козият рог“, „Матриархат“, „Звезди в косите, сълзи в очите“, „Вилна зона“, „Спирка за непознати“, „Бедният Лука“ и много други. Играе в киното и театъра в продължение на близо 40 години. Носител е на множество български и международни награди за актьорската си игра. На Стената на славата пред Театър 199 има пано с нейните отпечатъци.  Името „Катя Паскалева“ носят улици във Варна, Петрич и София.

Умира през 2002 г. след боледуване от рак, докато подготвя моноспектакъла си „Скитница“.

Катя Паскалева

На днешния ден през 2008 година, 2008 г., 40-тото народното събрание на Република България приема Пражката декларация за европейската съвест и комунизма, с която се осъждат престъпленията на комунистическите режими и се приравняват до тези на нацизма в Германия и фашизма в Италия.

На днешния ден: Народното събрание приема Пражката декларация

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук