На днешния ден: Родена е Хали Бери

739 преглеждания

Ролята й в „Балът на чудовищата“ през 2002 г. и носи Оскар за главна женска роля

На 14 август 1966 г. в Кливлънд, Охайо е родена американската филмова звезда Хали Бери. Тя и нейната сестра са отгледани от майка им, която е жертва на домашно насилие и напуска съпруга си, когато Хали е на четири години.

По време на гимназиалните си години тя е била мажоретка, редактор на училищния вестник, почетна ученичка и кралица на бала. През 80-те участва в няколко конкурса за красота, през 1986 г. печели титлата Мис Охайо и става първа подгласничка на Мис САЩ. Тя е първата афроамериканска участничка в Мис Свят през същата година, където е класирана на шесто място. През 1989 г. се мести в Ню Йорк, за да преследва мечтата си да стане актриса, като поради липса на средства в един период живее общежитие за бездомни хора.

През 1991 г. получава първата си епизодична роля в киното в екшъна „Последният бойскаут“ с Брус Уилис в главната роля. Следващата година прави по-сериозен пробив в кариерата с участието в романтичната комедия на Еди Мърфи „Бумеранг“. През 2000 г. влиза в емблематичната роля на Буря в комиксовия хит „Х-мен“.

Ролята й в „Балът на чудовищата“ през 2002 г. и носи Оскар за главна женска роля, като така става първата афроамериканка носител на най-престижното отличие във филмовата индустрия. През следващите години става една от най-популярните, харесвани и високоплатени холивудски звезди. Играе, както в комерсиални проекти като „Парола Риба меч“, няколко продължения на „Х-мен“, става едно от най-популярните „момичета на Бонд“ с участието си в „Не умирай днес“. Превъплащава се по незабравим начин в ролята на жената котка в едноименния филм. Участва и в проекти като „Облакът Атлас“ и „Новогодишна нощ“. Има участие във франчайзите „Кингсмън“ и „Джон Уик“.

Огромният и актьорски диапазон, неподправения чар, красота и сексапил я правят сред любимките на Холивуд за десетилетия наред. И на 58 години тя продължава да се радва на популярността и любовта на публиката, като често попада в класациите за най-красиви жени. Освен на наградата Оскар, тя е носител и на награди Ейми и Златен глобус. Има две деца от връзките и с канадския модел Габриел Обри и френския актьор Оливие Мартинес и една осиновена дъщеря от брака и с музиканта Ерик Бенет.

Хали Бери

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук