„Никога не е късно за вълшебства!“ - Мануела Генова и Лора Димитрова отблизо за „Спирка Приятелство“

1104 преглеждания

Премиерата на спектакъла е на 6 февруари, в София

Мъдрост, хумор и вълшебства ще завладеят зрителите в зала 1 на Топлоцентрала този 6-ти февруари, по време на премиерата на авторския мюзикъл „Спирка Приятелство“. Мюзикълът е дебютна творба за композитора Мануела Генова и либретиста Лора Димитрова. Двете създават „Спирка Приятелство“, вдъхновени от истински детски истории, преплитащи реалния и магичен свят на децата. Представяме Ви двете талантливи дами, които се крият зад завладяващите ноти и любопитни сюжети на „Спирка приятелство“:

Мануела Генова завършва НМУ „Любомир Пипков“ със специалност пиано и има магистратура от НМА „П. Владигеров“ в специалностите „Пиано“ и „Медийна композиция“. През 2016 г., сформира вокална група „Комети“, а по-късно създава още две – „Ракети“ и „Космонавтчета“, за които композира различни песни на български и английски език. През 2019 г., става артистичен директор на Школа за музика и танци „Орион“, специализирана в обучение по пиано, пеене, танци, актьорско майсторство и солфеж. Като дете, израснало с музиката на Алън Менкен, Мануела отдава своята любов и интерес именно на мюзикъла. „Спирка приятелство“ не е просто събитие – то е нейният творчески път, вдъхновен от действителни истории на деца и техните мечти.

Мануела Генова

Мануела Генова

Лора Димитрова е родена в София, завършва специалност „Анимационна режисура“ в Нов Български Университет. Любовта й към анимацията датира от ранна детска възраст – израства с филмите на „Дисни“ и е запленена от тяхната драматургия и песни. Работи като сценарист в телевизионни и музикални предавания от 2010-та година. През 2018 г. и 2020 г. е преводач на песните към мюзикъла „Да пееш под дъжда“ на Варненската опера и на „Шрек“ – мюзикълът на Софийска опера и балет. След разговор с младите възпитаници на Школа за музика и танци „Орион“, заедно с композитора и педагог Мануела Генова, създават творческото ядро на авторския мюзикъл за деца и пораснали деца „Спирка приятелство“. Либретото Лора изгражда по истинските истории на децата – открито показва техните страхове, желания и смели мечти.

Лора Димитрова

Лора Димитрова

Как се роди идеята за „Спирка приятелство“ и какво искате да предадете чрез този проект?

Лора: С Мануела искахме да създадем авторски мюзикъл преди много години. И двете сме почитатели на този жанр и всяка една от нас, имайки опит в създаването на песни, имаше мечта да реализираме заедно такъв проект. Вдъхнови ни темата за приятелството, за взаимоотношенията между децата в различна възраст - за тяхната представа за света, за връзката с родителите им, със заобикалящия ги свят.

Мануела: Чрез „Спирка приятелство” искахме да предадем посланието, че не е важна целта, а пътят, по който вървим към постигането йСъщевременно с това да осъзнаем колко голямо значение има приятелството, да се наслаждаваме на малките неща, да ценим всеки миг и да се радваме на живота.

Как протича сътрудничеството между вас като композитор и либретист?

Мануела: Изключително лесно, увлекателно, забавно и удовлетворяващо. Истинско удоволствие е да се работи с Лора. Освен с невероятен талант, тя се отличава с голямо чувство за хумор, красноречие и много бърза мисъл. Абсолютен тандем, винаги сме се допълвали.

Лора: С Мануела сме работили по няколко детски песни преди самия мюзикъл и от самото начало знаехме, че се сработваме прекрасно и с лекота. Имаме еднаква визия за нещата, които искаме да постигнем като краен резултат и послание. Работихме заедно върху песните, като всяка една от тях ни носеше невероятна емоция. Получаваше се необяснима магия по време на съвместната ни работа.

Какви предизвикателства срещнахте по пътя на създаване на „Спирка приятелство“?

Мануела: Да поставиш мюзикъл в  България, само по себе си е предизвикателство! Липсата на достатъчен бюджет беше първото предизвикателство, пред което се изправихме. Финансово не беше лесно, но със силното желание, което гореше в нас, успяхме да продължим напред. Екипът, който вярва в мюзикъла „Спирка приятелство“ работи неуморно, за да бъде максимално добре поставен. Използвам случая да благодаря на талантливите деца, невероятните музиканти, екипа на Топлоцентрала и не на последно място на родителите, които успяват с логистиката около извънредните репетиции.

Каква е целта на мюзикъла и как се надявате да въздейства на публиката?

Лора: Целта на мюзикъла е да погледнем на света през очите на младото поколение. Целият мюзикъл „Спирка приятелство“ е създаден след индивидуални разговори с децата-участници и се надяваме, че тяхното послание: „Най-важно е единството и вярата в доброто“, ще достигне до всички деца и техните родители, които ще гледат мюзикъла.

Мануела: Смятаме, че хората ще си тръгнат удовлетворени и одухотворени. Целта ни е да се замислят кои са важните неща за тях. Обикновено те не струват пари и са доста близо до нас. Искаме да им създадем радост, да имат надежда. Да вярват, че със смелост и любов в сърцата, няма непреодолими трудности и че животът е хубав.

Срещнахте ли предизвикателства при работата с децата от школа за музика и танци Орион? 

Лора: Работата с деца сама по себе си е предизвикателство. Но децата са толкова талантливи, индивидуални и забавни, че работата с тях е истинско удоволствие.

Мануела: Децата вложиха много сърце и старание и знам, че трудът и талантът  им ще си проличат на 6-ти февруари.

В мюзикъла участие вземат звездите от музикални риалити формати Зорница Петрова и Христина Юречкокакво Ви вдъхнови да работите с тях и каква е ролята им в историята?

Мануела: На премиерата на 6-ти февруари ще вземе участие Христина Юречко в ролята на Феята – майка, тя се грижи за реда в Гората, където се развива по-голямата част от действието. Персонажът е много интересен, не е типичен за Фея и се надяваме публиката да се влюби във Феята. Зорница Петрова, няма да успее да участва на премиерата, но се надяваме, че при следващо поставяне, ще успее да облече образът на Феята – майка. Оригинално персонажът е създаден за нея, тя е и вдъхновител на песента, която ще прозвучи в изпълнение на талантливата Христина Юречко.

Какво е ключовото послание, което бихте искали да оставите със „Спирка приятелство“?

Лора: Посланията са многопластови. Основното е, че когато сме заедно сме най-силни. Също така, че никога не трябва да спираме да вярваме в мечтите си, колкото и клиширано да звучи това. Децата са пример точно за това и ние, дори от позицията на по-възрастни, трябва да следваме именно този пример.

Мануела: Приятелството, работата в екип, едни от най-красивите неща в живота стават винаги, когато участват много хора зад дадена кауза, този обединителен елемент, който вярвам, че ще засили всяка добра промяна. Важно е да сме сплотени и да работим заедно.

Какви забавни и интересни моменти имахте при подготовката на мюзикъла?

Мануела: Забавна беше работата по песните заедно с Лора, тъй като цари съвместно вдъхновение. Заедно усещахме персонажите и как те се развиват в спектакъла, какви да им бъдат темите и най-вече работата по песента на Феята – майка. Това беше една от последните песни, които направихме и беше истинско удоволствие.

Лора: Докато измисляхме песните, често влизахме в образ и се получаваха изключително комични ситуации. Много е забавно да се опиташ да „влезеш в обувките“ на дете, което търси извънземни, например.

Какви са бъдещите Ви планове и проекти в областта на музиката и изкуството?

Лора: Предстоят ни много интересни неща, за които обаче е рано да говорим. Планираме още съвместни проекти, които се надяваме успешно да стигнат до голямата сцена за в бъдеще.

Мануела: Мога да издам, че смятаме да направим нов спектакъл, но този път само за големи. Имаме изключителна потребност да творим и да споделяме идеите си, както и да работим в екип. Това винаги ни кара да се чувстваме пълноценни.

Какво ще кажете на хората, които все още се чудят дали да посетят премиерата на „Спирка приятелство“?

Лора: Да не се чудят. Никога не е късно за вълшебства!

Мануела: Обещаваме много хубави емоции, забавлението е гарантирано! Заповядайте на 6-ти февруари в зала 1 на Топлоцентрала!

Билетите за мюзикъла са в продажба на адрес: https://bit.ly/SpirkaPriyatelstvoBileti  

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук