НЧ „Г. С. Раковски 1928“ (Драговищица) празнува троен празник

536 преглеждания

Честването започна с литургия във фоайето на читалището

На 14 декември 2023 НЧ „Г. С. Раковски 1928“ (Драговищица) празнува троен празник – 95 години от създаването на културната институция, 30 години ТШ „Emidance” и 15 години музикална школа „Омая“. В препълнения салон на читалището в Драговищица, децата от школите по изкуства при Читалището, представиха изключителния танцово-музикален и театрален спектакъл – „Мисията“.

1

Официални гости на събитието в с. Драговищица бяха Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, Евгений Кирилов – кмет на Драговищица, д-р Атанас Тенев – председател на Общински съвет-Костинброд, общинските съветници Ябленка Трайкова и Анета Михалова, зам.-кметът на община Костинброд – Александър Ненов, както и Румяна Аврамова – директор на ДГ „Детелина“, Юлияна Лозанова – директор на НУ „Отец Паисий“, Розалина Виденова – председател на НЧ „Г. С. Раковски 1928“, директори на социални центрове, представители на читалища, бивши преподаватели в школите по изкуства, хора свързани с дейността на читалището, самодейци, родители и приятели.

През  юни месец тази година, читалището в Драговищица постави началото на честванията по случай 95-та си годишнина, с възпоменателния концерт „Първите“, с фокус към хората, които през далечната 1922 г. решават да основат читалището. А заключителния концерт, по случай годишнината, разказа за първите заселници в село Драговищица.

Честването на събитието започна с литургия, отслужена от отец Силуан и отец Тимотей, във фоайето на читалището.

3

4

Официалното мероприятие започна със слово на секретаря на културната институция – Диана Михайлова. На сцената на беше поканена и Розалина Виденова – председател на НЧ „Георги С. Раковски 1928“, която отправи своя поздрав към всички присъстващи в салона и изчете Поздравителни адреси.

В своята приветствена реч, кметът на община Костинброд – Трайко Младенов изказа благодарност към ръководството на читалището в Драговищица и заяви, че през следващата 2024 година бюджетът за култура в община Костинброд ще бъде увеличен.

2

Кулминацията на празничната вечер започна с танцово-музикалния и театрален спектакъл „Мисията“, с участието на:

Представителен танцов състав и клуб „Креативни танци“ при СУ „Д-р Петър Берон“ - гр. Костинброд;

Студенти специалност „Съвременна хореография“ при ЮЗУ „Неофит Рилски“, гр. Благоевград;

Първи италийски легион град Свищов.

Текст: Диана Михайлова

Музикален ръководител: Петя Живкова

Хореограф на спектакъла: Емилия Димитрова

Сценарист и режисьор-постановчик: Емилия Михайлова

5

След края на танцово-музикален и театрален спектакъл от сцената на читалището, своя поздрав отправи и Александър Ненов – зам.-кмет на община Костинброд. Той заяви, че е горд със своето читалище и че именно тук е минало неговото детство.

6

Зам.-кметът Ненов  връчи подаръци и букети на четири дами, даващи сърце и душа за развитието на читалището: Диана Михайлова – секретар, Емилия Михайлов – сценарист и режисьор на танцово-музикалния и театрален спектакъл, Емилия Димитрова – хореограф на Танцова школа „ЕмиДанс“ и Петя Живкова – музикален ръководител на певческа школа „Омая“.

Д-р Атанас Тенев – председател на ОбС-Костинброд, поздрави всички присъстващи и връчи кошница с цветя на председателя на НЧ „Г. С. Раковски 1928“ – Розалина Виденова.

От сцената всички деца и ръководители бяха поздравени и от кмета на село Драговищица – Евгений Кирилов, който заяви, че винаги ще бъде насреща, ще съдейства и помага за всичко от което се нуждаят. Село Драговищица предстои да бъде преобразено – това обеща новия кмет с мандат 2023-2027 г.

11

7

8

Повече снимки от събитието, можете да разгледате ТУК.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук