„Първа копка“ на проект за реконструкция на водопроводната мрежа в Опицвет

2347 преглеждания

Обектът включва 11 километра подмяна на водопроводна мрежа

На 27 октомври, в центъра на костинбродското село Опицвет, се състоя церемония „Първа копка“ на проект за реконструкция на водопроводната мрежа на населеното място. Започват монтажните дейности на обект: „Реконструкция на външни захранващи водопроводи и вътрешна водопроводна мрежа в т.ч. доизграждане на вътрешна водопроводна мрежа на село Опицвет, община Костинброд“, който включва подмяна на амортизирания водопровод в селото.

Присъстващи на събитието бяха инж. Теодора Гогова – ВРИД кмет на община Костинброд, инж. Иван Иванов – управител на „ВиК-София област“, представители на фирмата изпълнител, жители на село Опицвет и на община Костинброд.

w

Обектът се финансира чрез средства от ВиК холдинга, като ВиК-София област са кандидатствали с проект за селото, предоставено им от общинска администрация- Костинброд. С проекта се цели модернизация и изграждане на водоснабдителни системи и съоръжения за подобряване на водоснабдяването на населените места. Обектът включва 11 километра подмяна на водопроводна мрежа, довеждащите и захранващите водопроводи към селото и над 500 сградни водопроводни отклонения и пожарни хидранти. Преди няколко години ВиК-София област направи цялостен ремонт на помпената станция в село Опицвет. Тя е с изключително важно регионално значение, а към момента е най-модерните в областта.

Отец Желязко Симонов отслужи молитва за начало на строителната дейност и освети обекта. Временно изпълняващ длъжността кмет на община Костинброд инж. Теодора Гогова  поздрави гостите, като пожела на строителите успех, бърза и ползотворна работа.

w

w

Инж. Гогова заяви:

„Идеята за проекта стартира в общинска администрация през 2020 година. През 2021 година обекта получи разрешение за строеж. След няколко тежки години официално стартира строително  монтажните дейности, благодарение на активното участие на ВиК оператора, който въпреки трудностите в последните три години не се отказа от проекта и го доведе до неговия успешен край с получаване на финансирането му от ВиК холдинга. 

През настоящия мандат общината изгради и смени над 35 километра водопроводна мрежа, направиха се няколко сондажа и проекти за водопровод за много от селата на нейна територия. Апелирам жителите на село Опицвет за търпение, защото срокът на изпълнение е 195 дни“.

С първа копка от багер, който ще работи на терена и счупена бутилка за здраве бе дадено начало на изключително важния за общината и за село Опицвет проект.

Инж. Иван Иванов – управител на ВиК- София област заяви пред всички присъстващи:

„За мен е удоволствие да съм с всички вас днес, защото това означава един изпълнен ангажимент към селото и към общината. Днес е началото на края на притеснението на всички живущи в село Опицвет. Селото е част от една от най-големите водоснабдителни системи в Областта. Като оператор на ВиК мога да кажа, че селото е важно за нас. Изказвам благодарност към ВиК холдинга за инвестицията, защото смятам, че ефектът от нея ще бъде много голям за цялото население на общината. В община Костинброд имаме още много работа, така че се надявам заедно с общината да продължим  да работим все така ползотворно“.

w

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук