В Драговищица честваха празникът на младенците

412 преглеждания

На 22 март, се празнуват „кръст“ на селото

В костинбродското село Драговищица честваха празникът на младенците. В по-стари времена празникът „Младенци“ се е чествал на 22 март и е съвпадал с пролетното равноденствие. С този ден е свързано народното вярване, че слънцето се обръща към лято и времето се затопля.

1

На 22 март в с. Драговищица празнуват „кръст“ на селото. Съществува поверие между хората, че в години на турското робство започна мор на млади хора. Един ден хората от селото решили да се събират и да направят кръст, който да пази селото. Този кръст скрили в края на селото, за да не го намерят турците. И така го нарекли – селския кръст. И до днес, в Драговищица се прави общоселско празненство, местни жители правят курбан за здраве или за да отбележат родова среща. Присъстващите се събират пред кръста и се обкичват го с цветя. В основата му се палят сноп свещи.

На празника присъстваха кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, Александър Ненов – зам.-кмет на община Костинброд, Евгений Кирилов – кмет на с. Драговищица, Диана Михайлова – секретар на НЧ „Г. С. Раковски 1928“, директори, учители, читалищни дейци, църковното настоятелство към храм „Свети Николай Мирликийски“ с. Драговищица, членове на пенсионерски клуб „Извор“ и представители на родовете на село Драговищица. По този повод отец Силуан проведе празничен водосвет. Службата започна с молебен за здраве и просперитет на селото и жителите му. След празничния водосвет беше раздаден курбан за здраве.

2 3

4 5

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук