Трети Март из Дефилето

1354 преглеждания

Трети Март из Дефилето

За Националният празник в две села в Искърското дефиле разказва Ларита Богомилова, ученичка в 9 клас, в ПГ "Велизар Пеев" град Своге. "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

Освобождението на България от османско иго е тържествено отбелязвано, като на територията на страната са построени няколкостотин паметника в знак на признателност към героизма и саможертвата на сражавалите се воини. До наши дни са оцелели 244 от тях. И селата в Искърското дефилето не са забравили за подвига и Освобождението. Село Бов и Село Церово празнуваха 140 годишнината от бележитата дата.

Село Бов продължи традицията - за пета поредна година отбеляза 3-ти Март със спускане на националния трибагреник от скалата, срещу Гара Бов селището. Събитието се случи около 10:30  часа сутринта, много хора бяха облечени с национални носии, развяващи малки български знамена. Знамето бе спуснато с помощта на алпинистите - Никола Леваков, Емил Ангелов, Бисер Ангелов и много други. Трибагреника бе изработен от познатата като „Бовската Райна Княгиня“ Роза Гекова, която сподели : ''Винаги, когато видя знамето да бъде спускано от скалата, плача.'' На площада след спускането на трибагреника се изви голямо хоро.

В село Церово празникът също бе отбелязан с тържество. То бе открито с изпълнение на националния химн, който изправи на крака, жителите и гостите на селото.  В тържеството участваха младежкия танцов състав - ''Церовче'' . Театралният състав с ръководител Радка Трашлиева зарадваха публиката с пиеса. Малчуганите не останаха по-назад - те изпяха няколко патриотични песни и рецитираха стихове за революционерите. Празникът завърши с голямо хоро, в което се включиха малки, и големи.

Материалът е изготвен от Ларита Богомилова, ученичка в 9 клас, в ПГ "Велизар Пеев" град Своге за ученическия проект на EspressoNews - "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria.