В Своге отчетоха напредъка и планираха бъдещите дейности по трансграничния проект с община Мерошина

1116 преглеждания

Предстоят обучения и доставка на техника

На 15-ти и 16-ти ноември  в Своге се проведе кръгла маса по проект № CB007.1.31.287 , „Съвместно предотвратяване и ликвидиране на последиците от природни и причинени от човека трансгранични бедствия в общините Своге и Мерошина“, Договор за финансово подпомагане съгласно Инструмента за предприсъединителна помощ II на Европейския съюз № РД-02-29-279/ 22.11.2016г. Проектът е съфинансиран от ЕС чрез Програмата за ТГС Interreg- ИПП България-Сърбия.

Специално за събитието в града пристигнаха г-жа Саня Стаич - кмет на Община Мерошина, представители на общинското ръководство и на екипът, работещ по съвместния проект. Сръбската делегация посети сградата на общинската администрация, където бе официално посрещната от кмета на Община Своге г-н Емил Иванов, общинското ръководство и служители на дирекция „Европейски програми и проекти“. На срещата бяха обсъдени бъдещи инициативи за сътрудничество между двете общини.

Кръглата маса бе открита от г-жа Нина Копринджийска- заместник- кмет на Община Своге и координатор на проекта. Думата взе и г-жа Стаич, която благодари на българския партньор и на екипа по проекта за успешното му управление. Бяха представени реализираните до момента дейсности, както и какво предстои занапред по реализацията на проекта.

Проектът е на етап проведена процедура и сключен договор  за доставка на специализирано оборудване за реакция при кризисни ситуации- бедствия, аварии, наводнения. Графикът за изпълнение предвижда машината да бъде доставена в Своге през месец март 2018 година. Предстои още провеждане на съвместни теоретико-тактически обучения с партньорите от община Мерошина за реакция в бедствени положения в началото на новата година. Те ще бъдат проведени на територията и на двете партниращи общини.

EspressoNews