Дядо Добри напусна земния свят

Добавена на:
13.02.2018/18:53
Коментари: 0

Днес от този свят си отиде Добри Добрев, когото цяла България познава като Дядо Добри. Роден през 1914 година, наричан още Светеца от Байлово, Безсребърника и Божия странник, той ще остане в сърцата ни, защото житейският му път премина като посланик на неописуема с думи добрина и воля за постигане на невъзможното

Дядо Добри стана известен като един от най-големите дарители на Църквата. През 2005 г. дарява 10 000 лв. за църквата „Св. Кирил и Методий“ в село Байлово, а през 2007 г. събира 25 000 лв. за реставрацията на Елешнишкия манастир и църквата на село Горно Камарци. През 2009 г. дядо Добри превежда 35 700 лв. в сметката на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, което и до ден днешен е най-голямото дарение от частно лице в историята на храма. През 2000 година решава да дари на Църквата всичките си имоти. Достоен за почит в личното му дело е фактът, че всички средства, които той дари, събираше просейки.

През годините Дядо Добри пътуваше пеша или с автобус от с. Байлово, община Горна Малина, до София, където заставаше пред портите на "Св. Александър Невски" или църквата "Свети Седмочисленици" и събираше парите, които след това даряваше до последната стотинка.

Светецът от Байлово отиде на небето на 103-годишна възраст. Автентичните шаячни дрехи, цървулите и пластмасовата чашка, с която моли за милостиня, са само част от отличителния външен вид на беловласия старец, дошъл сякаш от миналото, за да отвори слепите ни за доброта и чудеса очи.

Новината за кончината на стареца се разнесе мълниеносно в социалните мрежи, където хората призовават личният пример на Дядо Добри приживе, никога да не бъде забравен.

„Бог да го прости! Царство му небесно!“, написа в личния си Фейсбук профил Белоградчишкият епископ Поликарп.

Поклон пред паметта му!

EspressoNews

Коментари

Няма добавени коментари.

Добави коментар: