Близо 40 хил. електронни извинителни бележки са издадени за първите 15 дни на новата учебна година

4748 преглеждания

Над 3300 лекари са издали е-документ за извиняване на отсъствията

Близо 40 000 електронни извинителни бележки са издадени за първите 15 дни от началото на учебната година, съобщиха от пресцентъра на Министерството на електронното управление. Общият брой на лекарите, издали електронен документ за извиняване на отсъствията на ученици по медицински причини, надхвърли 3 300. Средно на ден се генерират над 5 000 извинителни бележки. Това показват данните за т.нар. гратисен период, в който отсъствията на учениците от 1 до 12 клас по медицински причини можеше да се извиняват и с документ на хартия. От днес, 1 октомври, извинителните бележки се издават само по електронен път.

След извършването на физически преглед личният лекар или медицинско лице от извънболничната или болничната помощ вписва електронната бележка в Националната здравноинформационна система. В момента на издаване на електронната медицинска бележка данните от нея постъпват в Национална електронна информационна система за предучилищно и училищно образование, от където автоматично се предават към електронните дневници за извиняване на отсъствията на съответния ученик. Не се изискват никакви допълнителни административни действия и не е необходимо разпечатване и съхраняване на бележката на хартия. Информацията, която ще достига до училищата, е единствено за извиняване на отсъствията и не съдържа конкретна медицинска или друга лична информация. Така се гарантира конфиденциалност и защита на медицинските и личните данни. Новата функционалност елиминира възможността от злоупотреби и издаване на „фалшиви“ бележки, с което се избягва риска от нерегламентиран достъп до лична здравна информация.

Преминаването към изцяло електронни извинителни медицински бележки за учениците е част от реализацията на третата фаза на Националната здравноинформационна система, като допълнителната функционалност бе разработена от „Информационно обслужване“ АД. До края на годината предстои да се дигитализират и други важни документи, като медицинско свидетелство за встъпване в брак, удостоверение за здравословното състояние на водач/кандидат за придобиване на правоспособност за управление на МПС, медицинско за работа и лична профилактична карта.

Източник и снимка: Министерството на електронното управление

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук