Днес първия училищен звънец ще чуят над 57 000 първокласници

541 преглеждания

Близо 700 000 са всички ученици, които ще се обучават през новата учебна година

15 септември е денят, в който по традиция се открива учебната година в българското училище. Денят е своеобразен празник на образованието и духа и е свързан с тържества, които се организират във всички училища в страната. Особено вълнуващ е денят за първокласниците, които за първи път пристъпват прага на родното училище и за техните родители.

Датата 15 септември е установена като първи учебен ден през 1921 г. от министъра на образованието в правителството на БЗНС – Стоян Омрачевски. До тогава учебната година в българските училища започва на първи септември. Причината да бъде изместено началото и с две седмици е свързана със разбирането на земеделците, че по това време интензивно се събира селскостопанската реколта и е добре децата да са си вкъщи, за да помагат на своите родители в работата.

През 2001-ва, 80 години по-късно, когато министър на образованието е Сергей Игнатов, се дискутира идеята учебната година отново да стартира на 1 септември, но тази идея не намира подкрепа и 15 септември запазва статута си на първи учебен ден.

Практиката по света е различна – в повечето държави от бившия социалистически лагер, учебната година започва на първи септември. В Италия, например, тя започва на първи октомври, а в съседна Гърция още в средата на август.

Има държави, в които няма централно определена дата за начало на учебната година и тя започва според решенията на конкретното училище. Такава е практиката във Великобритания, Германия, Франция и др. В Япония, учебната година започва през април, когато цъфтят японските вишни, а в Австралия през февруари. Свят широк, традиции различни!

Очаква се днес, за първи път в училище да влязат около 57 000 първокласници, а общия брой на учениците за учебната 2023/24 г. е над 700000.

Екипът на EspressoNews честити първия учебен ден на всички ученици. Пожелаваме им преди всичко здраве, спокойствие и предвидимост в учебния процес. Много любов към знанието, любознателност и любопитство и добри учители, които да ги напътстват и водят по пътя им.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук