Менторите в „Работилница за творческо писане – Разкажи за София“, очакват финалистите в конкурса

641 преглеждания

Срокът, в който учениците могат да изпратят своето входящо есе за участие, е удължен до 30 септември

Поради голямата натовареност на учениците в началото на учебната година и заявения сериозен интерес за участие в ученическия конкурс-обучение „Работилница за творческо писане –Разкажи за София“, срокът за участие се удължава до 30 септември. Това информира организатора на проявата Фондация „Добрият пример“.

Десислава Василева, управител на Фондацията и създател на конкурса споделя, че в резултат на проведените срещи в училищата в София и запитвания от страна на ученици е станало ясно, че някои от тях ще имат затруднения да се справят със срока 27 септември за изпращане на своето есе.

„Очаквахме, че е възможно да възникне такава пречка за учениците и разговорите ни с тях показаха, че наистина в началото на учебната година са затрупани с много задачи, което ги затруднява да подготвят в срок тяхното есе. Бяхме подготвени за този риск и затова сме заложили малък толеранс от време в проекта, който ще използваме, за да увеличим срока за регистрация и изпращане на есетата“, споделя тя.

Според регламента на конкурса, от всички ученици, от училищата на територията на Столична община, които са се регистрирали и изпратили есе на интернет адрес: https://course.rabotilnitsazareporteri.com/users/sign_up, в срок до 30 септември, ще бъдат избрани 30, които ще продължат в следващия етап на конкурса. Там, те ще бъдат разпределени в шест отбора, всеки ръководен от един ментор.

С огромен опит в работата с талантливи ученици от формата „Работилница за репортери“ е Доника Ризова, която ще бъде ментор на един от отборите. Тя има участие във всички издания на проекта от 2016 г. насам, първо като жури, а след това като ментор на талантливите ученици. Доника Ризова е журналист и PR експерт с над 20-годишен опит, травъл блогър и детски писател, автор на поредицата „Дракончето Ринти“. „Случайно в Майорка“ е първият ѝ роман за възрастни.  Завършва СУ „Св. Климент Охридски“, където има две магистратури – езиково обучение и връзки с обществеността. Започва кариерата си като репортер в Дарик Радио. По-късно става главен редактор и отговарящ за развитието на радиото в Северозападна България. От май 2011 г. работи в „Bulgaria on Air“, където е автор и водещ на единственото предаване за медии в българския ефир – „Медиите ON AIR“. Работи като мениджър Корпоративно-социална отговорност в „Медийна група Инвестор.БГ АД и комуникационен директор в Сдружението за модерна търговия.

За втори път в приключението да бъде ментор на талантливи деца ще се включи и журналиста от БНР – Диана Янкулова-Тренева. Тя беше ментор в последното издание на проекта „Работилница за репортери“, като сред нейните възпитаници е и победителката в конкурса Емили Караколева. Диана Янкулова завършва Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Радиожурналистика“. Тя е старши продуцент на актуалните предавания в „Хоризонт“ на БНР, води обзора на деня „Нещо повече“ и политическия обзор на седмицата „Неделя 150“. Авторка и притежателка е на патента за предаването „По първи петли“. През годините е била политически и военен репортер, водеща на „Нощен Хоризонт“, „Преди всички“, „12+3“. Преподавател е във ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“.

За пореден път в отбора на менторите се включва и представителя на научните среди – главен асистент д-р Иван Вълчанов. Той е преподавател и научен секретар в катедра „Медии и обществени комуникации“ в УНСС. Доктор по „Медии и комуникации“. Научните му интереси са в сферата на дигиталната журналистика, иновациите в медиите, трансформациите на журналистическата професия, образованието по медии и журналистика, а професионалните – в областта на баскетбола и технологиите. Ръководител е на комуникационния екип на проекта за Европейски университет ENGAGE.EU (2021-2023 г.). Има над 13 години опит като спортен журналист в специализирания сайт за баскетбол BGbasket.com.

Васил Койнарев от сайта uspelite.bg и създател на платформата redactor.bg e  следващият ментор, от когото младите таланти ще получават обратна връзка и ще развиват своите знания и умения. За първи път той се включва като ментор в последното издание на „Работилница за репортери“ през 2021 г., той е и сред редакторите на книгата-сборник „Разкажи за твоята България“, в която са събрани най-добрите произведения на участниците във всички шест издания на конкурса до момента. Васил Койнарев е бакалавър по „Българска филология“ и по „Журналистика“, магистър по „Лингвистика“ и докторант по „Съвременен български език“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работи в София като журналист и редактор в редица медийни издания. Води авторски блогове и коментарни рубрики. Преподава по български език и литература. Професионален редактор на свободна практика. Интересува се от литература, лингвистика, журналистика, медиен език.

Своят дебют като ментор ще направи Кристина Баксанова –  главен редактор „Международни новини“ в редакцията на bTV Новините. Тя вече е била част от журито на проекта „Работилница за репортери“. Кристина Баксанова е един от най-емблематичните репортери и водещи на bTV Новините още от самото създаване на телевизията. Автор е на много документални филми за bTV Документите и bTV Репортерите. Завършила е журналистика с профил „Международни отношения” в СУ „Св. Климент Охридски”, има множество специализации в Европа и докторска дисертация за новата външна политика на Германия и Югоизточна Европа.

Един много специален ментор ще имат участниците в „Работилница за творческо писане – Разкажи за София“ в лицето на младия журналист от БНТ – Симеон Александър. Той е част от историята на проекта „Работилница за репортери“, като печели второто му издание през 2017 г. В резултат на участието си в конкурса решава да учи журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Свети Климент Охридски“, където и завършва своето висше образование. Още като победител в „Работилница за репортери“, а в последствие и като студент, е поканен и участва в стажове в БНТ и други медии, а в момента вече работи като журналист в националната обществена телевизия. Така, в негово лице, участниците в „Работилница за творческо писане – Разкажи за София“, ще имат възможност да се срещнат и да получават напътствия и обратна връзка от млад колега, който е преминал по техния път и са му добре познати всички емоции, колебания, трудности и възторзи от участието в този специален конкурс обучение.

В допълнение, всички финалисти ще имат възможност да се обучават в изпълнението на поставените две конкурсни задачи, от един супер-ментор в лицето на популярния журналист Калина Влайкова, която понастоящем е главен редактор на сайта euronewsbulgaria.com. Тя вече има опит с участието си във формата „Работилница за репортери“, където през изданието през 2020 г. е ментор, а през 2021 г. – супер-ментор.

Калина Влайкова е журналист с 18 години опит в печатни и електронни медии. В продължение на 13 години работи като политически и парламентарен репортер във вестник „24 часа“, а следващите пет – в Новините и актуалните предавания на Нова телевизия. През 2018 г. създава свой проект на име „Разбери ме“, насочен към развитие и усъвършенстване на писмената и вербална комуникация. Завършила е специалност „Връзки с обществеността“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

Организатор на конкурса „Работилница за творческо писане – Разкажи за София“ е фондация „Добрият пример“, носител на правата и организатор на ученическия конкурс-обучение „Работилница за репортери“ и издател на книгата-сборник с най-добрите произведения на участниците в Работилница за репортери: „Разкажи за твоята България“

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община

Медийни партньори на конкурса са: bTV Media Grоup, БНТ, Bulgaria ON AIR, Euronews Bulgaria, БНР, Дарик радио, FM+, Teen Station, EspressoNews, b2b Media, BulFoto

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR, Катедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук