Бов - впечатляващ начин за изразяване на патриотизма

1887 преглеждания

Бов - впечатляващ начин за изразяване на патриотизма

Още за впечатляващата инициатива на за спускане на българското знаме в Бов от Мира Порязова, ученичка в 8 клас, в ПГ "Велизар Пеев", град Своге. "Работилница за репортери 2018 - Родова памет".

3-ти март 1878 година е датата на която е подписан Санстефанският мирен договор. Той не е окончателен, тъй като Русия, Великобритания и Австро-Унгария са постигнали споразумение за това, че мирът на Балканите ще бъде установен на международна конференция.

Датата за първи път се празнува във Велико Търново на 19-ти февруари (3 март н.с.) 1879 година. Две години след освобождението 1880 година, този ден се празнува в София като Ден на възшествието на престола на император Александър 2-ри. От 1888 година денят започва да се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество, а национален празник на България става от 1991 година. На този ден всички българи в страната и извън нея го честват с различни изяви-въстановки на събитията от войната, посещения на връх Шипка, празнични концерти и др.

Един впечатляващ начин да покажат своя патриотизъм е идеята на жителите от село Гара Бов. Вече пета година те спускат 70 метров български трикольор от скалата „Триъгълника” край селото. И тази година стотици граждани на двете живописни села в Искърското дефиле, гости от всички краища на страната и много медии се събраха на площада, за да станат свидетели на събитието.

Инициативата е на група младежи начело с Боян Новков, а флагът е ушит от Роза Гекова. Спускането на трибагреника бе посрещнато с възторжени възгласи и музика. Във връзка със 140 годишнина от Освобождението бяха ушити и 140 малки знамена, които се раздадоха предварително на жителите на селото и те украсиха своите домове.

Националният флаг, който остава на скалата няколко дни е дълъг 70 метра и широк 10,5 метра. Той се посреща възторжено и събужда патриотични чувства у всички пътуващи по ЖП линията и шосето София-Мездра. Спускането на знамето става с помощта на алпинисти.

Материалът е изготвен от Мира Порязова, ученичка в 8 клас, в ПГ "Велизар Пеев" град Своге, за ученическия проект на EspressoNews - "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria.