В Петърч почетоха жертвите на комунистическия режим

246 преглеждания

Отслужена бе панахида в храм „Св. Георги Победоносец“

За поредна година, на 1 февруари, в село Петърч почетоха жертвите на комунистическия режим. На тази дата през 1945 година Първи и Втори състав на т. нар. Народен съд остава в историята на Третата българска държава с произнасянето на най-масовите смъртни присъди срещу политици след края на Втората световна война.

1

През 2023 г., по инициатива на Борислав Борисов – кмет на село Петърч и д-р Атанас Тенев – председател на ОбС-Костинброд, в околностите на селото бе поставена паметна плоча на лобното място на жертвите в околностите, известно с названието „Гробницата“. Плочата е изработена от общинския съветник в Столичен общински съвет – Димитър Антов, със средства от общинския бюджет на община Костинброд. На паметната плоча е изписано част от стихотворението на Димо Костов – бивш полковник от село Петърч, който след повече от 50 години започва да пише стихове за гробницата.

2

От 11.00 часа, в храм „Св. Георги Победоносец“ в с. Петърч всички присъстващи запалиха по свещ, а отец Желязко Симонов отслужи панихида. Дошли да почетат жертвите от комунизма бяха кметът на с. Петърч – Борислав Борисов, зам.-кметът на община Костинброд – Александър Ненов, общинските съветници Даниела Станкова и инж. Красимир Дебеляшки, както и Валя Иванова – секретар на Общинска администрация-Костинброд, директори на социални центрове и граждани. 

След панихидата бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча в знак на почит към всички българи, загубили живота си в периода 1944-1945 година.

3

4

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук