В неделя представят проекта "Бовските родове-минало за бъдещето"

1382 преглеждания

Целта е да се съхрани родовата памет

Публично представяне на проекта "Бовските родове-минало за бъдещето" ще се състои на 15 април 2018 г. от 15:30 ч. в малкия салон на НЧ "Светлина-1896" , с. Гара Бов.

Проектът цели да популяризира и съхрани местната родова памет, както и да постави начало на Празник на бовските родове, информират организаторите.

В рамките на проекта ще се създаде и публикува електронна база данни с краеведска информация (текстови, фото материали и родословни дървета), ще се изгради нова секция Бовските родове в официалната страница на селището www.bov.bg., ще се изработи керамично дърво, на което ежегодно ще се прибавят нови родови имена.

Партньори при осъществяване на проектната инициатива са НЧ „Градище 1907“, гр. Своге, НЧ „Сава Доброплодни-1956“, с. Габровница и НЧ „Климент Охридски 1924“ с. Осеновлаг.

Проектът се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот”, в изпълнение на договор РД11-00-338/20.12.2017 г. с Министерство на културата.

Под мотото "Дърво за моя род", преди стартирането на проекта „ Бовските родове – минало за бъдещето” и в рамките на „Седмицата на гората”, учениците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, Гара Бов, засадиха 11 дръвчета /10 чинари и 1 дъб/ - дарение от Държавно горско стопанство.

EspressoNews