Диан Костов покори Виена с инсталацията „Кръстопът - цената на избора“

534 преглеждания

За първи път иконописецът представя изложба в такъв мащаб

На 16 май, иновативният български художник и иконописец Диан Костов, при голям интерес,  откри своята  АРТ- инсталация: „Кръстопът – цената на избора“. Това беше безспорното голямо събитие в световната  културна столица Виена – известна в целия свят  с невероятните си галерии, църкви, музеи, театри, дворци, опера и филхармония.

Всички присъстващи българи на откриването  във Вотивкирхе се почувствахме особено горди и щастливи от това събитие.  Сякаш се извисихме до безкрайността на Бога и едновременно с това потънахме в собствените си размисли и мечти.

Разбира се, присъстваха и представители на австрийските културни среди, много туристи и любители на изкуството, специално дошли във Виена за откриването. А сред официалните лица бяха Нейно превъзходителство Десислава Найденова-Господинова – посланик на България в Австрия, директорката на Българския културен институт във Виена – „Дом Витгенщайн“ – проф. Румяна Конева, кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, председателят на ОбС-Костинброд – д-р Атанас Тенев, зам-.кметът Алексаднър Ненов, общински съветници от община Костинброд, членове на Посолството ни в Австрия и др.

Инсталацията „Кръстопът – цената на избора“ започва още от входа на Вотивкирхе и посреща публиката с кръгово движение, символизиращо възможностите, пред които сме изправени. Катедралата е „разделена“ на три части като всяка от тях има своето послание и носи различно преживяване: – „Накъде отиваме?“ – „Пътят“ и  „Кой си ти?“.

В първата част на изложбата, движейки се по уникалната магистрала, сме изправени пред въпроса „Накъде отиваме?“ Магистралата е символ на динамиката на времето, в което живеем и стремежът ни към притежание на вещи и консуматорство.

Втората част от изложбата „Пътят“ представлява огледална стая със златен трънен венец, символизиращ страданията на Христос. Посетителите имат възможност да се вгледат в себе си и да помислят за своите ценности и нагласи, сверявайки ги с вечните ориентири – Божиите заповеди. Пътят ни продължава в централната част на катедралата, където са изложени  72 творби на Диан Костов – икони, рисунки и постери на стенописи, разпръснати сред синьо небе, над което летят бели гълъби – все символи на пространството, времето и движението.

Като последен акцент от изложбата в третата част е представена инсталацията „Кой си ти?“. Пред нея посетителите могат да застанат като пред вътрешен олтар, да се огледат в разполовеното огледало, задавайки си най-важните въпроси пред очите на Господа. Там чрез специално поставените слушалки, можете да чуете от дълбок мъжки глас, звучащ някак сакрално, следното послание:

„Кой си ти, Адаме, не ти дадох нито сигурно място , нито собствено лице, нито някакъв особен дар - за да можеш по твоя воля и преценка да имаш  и притежаваш каквото място, каквото лице и каквито дарове си пожелаеш. Установената за останалите  същества природа се регулира  чрез предписаните от мен закони. А ТИ  САМ ще си определиш природата по твой свободен избор, в ръцете на който те поверих – без да бъдеш ограничаван от никакви пречки...Поставих те в центъра на света, за да можеш да огледаш всичко наоколо. Не те направих нито небесен, нито земен, нито смъртен, нито безсмъртен, за да можеш като твой собствен ваятел и творец, със свободна воля и чест да си изваеш образ по твое предпочитание... Можеш да се изродиш и да станеш като безсловестните твари, но ако пожелаеш - можеш да се преродиш и да се издигнеш до небесните висини... Кой си ти?“.

Следва продължение...

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук