Диан Костов покори Виена с инсталацията „Кръстопът - цената на избора“ (продължение)

1907 преглеждания

На 16 май, иновативният български художник и иконописец Диан Костов, при голям интерес,  откри своята  АРТ- инсталация: „Кръстопът – цената на избора“. Това беше безспорното голямо събитие в световната  културна столица Виена – известна в целия свят  с невероятните си галерии, църкви, музеи, театри, дворци, опера и филхармония.

ВОТИВКИРХЕ:

Безмълвният вековен домакин  на събитието е втората  по големина, но може би първата по красота катедрала във Виена. Оброчната църква Вотивкирхе е великолепен храм на вярата и е построена в периода 1856 г. – 1879 г. по инициатива на Фердинанд Максимилиан. Той е брат на управляващият по това време император Франц Йосиф . Издигането на Вотивкирхе  е в знак на благодарност към Бога, че е спасил живота на императора, след като е бил организиран атентат срещу него. Името Вотивкирхе в превод от латински означава „обет, оброк”, поради което тя е наричана „Оброчната църква”. Тази прекрасна църква в архитектурно отношение представлява трикорабна базилика с трансепт, които придават на постройката формата на кръст. Във всеки един от ъглите, където се пресичат корабите и трансептите, са разположени по два параклиса. По време на Втората световна война Вотивкирхе загубва своите прекрасни прозорци с красиви стъклописи, но виенската общност през 1964 г. ги възстановява – още по-красиви...  Дълга е 85 метра, широка 55/ 30 метра в корабната част и висока  99 метра.

Представете си това пространство, в което човекът потъва и се претопява в безкрайността на Бога. И точно в него иконописецът Диан Костов ни предизвиква : разпъва постер с изображението на Христос  с ширина 11 метра и височина 7 метра –   така православното и католическото възприятие на християнството се преливат. Под красивите полилеи политват бели гълъби, символи на надеждата, затваря празните ниши  около редовете в катедралата с небе – символ на безкрайността  и строи магистрала  с огромни постери в страничния коридор – метафора на потреблението.  Смело предизвикателство, нали?

ИНСТАЛАЦИЯТА:

Инсталацията „Кръстопът – цената на избора“ започва още от входа на Вотивкирхе и посреща публиката с кръгово движение, символизиращо възможностите, пред които сме изправени. Катедралата е „разделена“ на три части като всяка от тях има

своето послание и носи различно преживяване: - „Накъде отиваме?“ – „Пътят“ и  „Кой си ти?“

В първата част на изложбата , движейки се по уникалната магистрала, сме изправени пред въпроса „Накъде отиваме?“ Магистралата е символ на динамиката на времето, в което живеем и стремежът ни към притежание на вещи и консуматорство.

Втората част от изложбата „Пътят“ представлява огледална стая със златен трънен венец, символизиращ страданията на Христос. Посетителите имат възможност да се вгледат в себе си и да помислят за своите ценности и нагласи, сверявайки ги с вечните ориентири – Божиите заповеди. Пътят ни продължава в централната част на катедралата, където са изложени  72 творби на Диан Костов – икони, рисунки и постери на стенописи, разпръснати сред синьо небе, над което летят бели гълъби – все символи на пространството, времето и движението.

Като последен акцент от изложбата в третата част е представена инсталацията „Кой си ти?“. Пред нея посетителите могат да застанат като пред вътрешен олтар, да се огледат в разполовеното огледало, задавайки си най-важните въпроси пред очите на Господа. Там чрез специално поставените слушалки, можете да чуете от дълбок мъжки глас, звучащ някак сакрално, следното послание:

„Кой си ти, Адаме, не ти дадох нито сигурно място , нито собствено лице, нито някакъв особен дар - за да можеш по твоя воля и преценка да имаш  и притежаваш каквото място, каквото лице и каквито дарове си пожелаеш...  Установената за останалите  същества природа се регулира  чрез предписаните от мен закони... А ТИ  САМ ще си определиш природата по твой свободен избор, в ръцете на който те поверих – без да бъдеш ограничаван от никакви пречки...Поставих те в центъра на света, за да можеш да огледаш всичко наоколо. Не те направих нито небесен, нито земен, нито смъртен, нито безсмъртен, за да можеш като твой собствен ваятел и творец, със свободна воля и чест да си изваеш образ по твое предпочитание... Можеш да се изродиш и да станеш като безсловесните твари, но ако пожелаеш - можеш да се преродиш и да се издигнеш до небесните висини ...... Кой си ти?“

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук