Погребват Атанас Скатов в родния му град тази неделя

822 преглеждания

Той загина при опит да изкачи К2 на 5 февруари

Погребението на Атанас Скатов ще се състои в неделя в Сливен от 10.00 ч. Останките му ще бъдат изложени пред катедралния храм "Св. Димитър" . Разходите по погребението ще бъдат поети от общината, по информация на Георги Манев, пише Nova.

Скатов загина при опит да изкачи К2 на 5 февруари. Той падна на връщане от Лагер 3, след опит да атакува втория по-височина връх в света. 

42-годишният българин е изкачил десет осемхилядника. Два пъти е стъпвал на Еверест. Покорил е и планинските първенци на всеки континент. 

Припомняме, че официално скъсано осигурително въже е причинило падането на българския катерач Атанас Скатов в подножието на връх К2. Това е записано в смъртния акт, издаден от пакистанските власти, който първоначално беше изпратен до в-к "24 часа".

В документа е записано, че Атанас Скатов е починал вследствие на травма на главата, многобройни фрактури по тялото и кръвозагуба.

Според властите инцидентът е станал на слизане към базовия лагер.

Първоначално от фирмата-организатор на експедицията смятаха, че българинът е бил изморен и е направил грешка при откачането от едно въже и преминаването на друго.

„Алпинистите трябва да откачат и разкачат предпазителите. Може би е паднал, докато е правил това. Сигурно е бил много уморен”, обясни във фаталния ден Танешар Гурагай.

Според алпинисти смъртният акт не бива да бъде приеман еднозначно, тъй като съставянето му се случва часове след инцидента, по информация подадена от експедицията.

„Тези, които са писали документа, не са присъствали на инцидента и не знам как така са определили, че точно въжето е виновно. Те нямат доказателства”, казва алпинистът Дойчин Василев.

При подобни експедиции, често се използват поставени от предишни алпинисти въжета, тъй като новите са малко, на мнение е Василев.

„Въпрос на личен избор - да се хвана ли за някое от тези въжета или не. Това е стояло пред Скатов, той го е решил и за съжаление е направил грешния избор да се хване за грешно въже”, смята той.

Алпинистът, който след Скатов е трябвало да се отправи към К2, е гърка Антониос Сикарис. „В последната секунда си промених мнението. Реших да остана и да не тръгвам с тях. И сега съм жив. Това е животът. Да си знаеш лимита. Тук е смъртта, а тук животът”, казва той.

В момента Сикарис се възстановява от замръзване в болница и свидетелства за суровите условия на експедицията, като липсата на палатки.

От българското Външно министерство потвърдиха, че още в деня на трагичния инцидент с алпиниста Атанас Скатов са били информирани по дипломатически път от пакистанските власти, че Скатов е паднал при слизането от Лагер 3 към базовия лагер под връх K2, а причината е скъсано въже. Въпреки неколкократните ни опити да се свържем с фирмата организатор на експедицията, те са оказа безуспешни.

42-годишният Атанас Скатов е изкачил десет осемхилядника. Два пъти е стъпвал на Еверест. Покорил е и планинските първенци на всеки континент. Не успява обаче при първия си опит за зимно изкачване на най-опасния според експертите връх в света.

Снимки: Фейсбук страница Атанас Скатов

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук