Храм „Успение Богородично“ в село Дреново чества своя празник

423 преглеждания

Отец Лъчезар отслужи празничен молебен и водосвет за здраве

На 19 август се състоя честването на храмовият празник на храм „Успение Богородично“ в костинбродското село Дреново. Храмовият празник e на 15 август, но традицията е съборът да се прави в първия почивен ден, за да може повече хора да почетат събитието. В храма, всеки имаше възможност да запали свещ, а отец Лъчезар отслужи празничен молебен и водосвет за здраве.

Свещеникът освети курбана за здраве и новата придобивка в двора на храма – чешма. Чешмата е по идея на отец Лъчезар. През изминалата година стана ясно, че в двора на „Успение Богородично“ ще бъде изградена чешма. Кметът на община Костинброд Трайко Младенов прие идеята на отеца и обеща да съдейства за направата й. Църковното настоятелство на черквата изгради чешмата и доведе вода до нея от близкия водоизточник. Водата, която вече тече е изворна вода, а на гърба на чешмата е поставена икона на Богородица, изработена от камък.

В празничната августовска събота, в района около храма бяха подготвени места за почивка, отдих и веселие, както и възможности за забавление на децата, като по този начин  празникът се превърна в истински събор. Село Дреново всяка година привлича голям брой хора от цялата община и околията. Сред официалните гости на събитието бяха и кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, Гергана Величкова – кметски наместник на село Опицвет, Искра Димитрова – кметски наместник на село Градец, Искра Лазарова – кметски наместник на село Чибаовци, г-жа Емилия Костова - кметски наместник на село Богьовци, Бойко Борисов – кметски наместник на село Бучин проход.  Всички гости бяха топло посрещнати от домакина и кметски наместник на с. Дръмша, с. Дреново и с. Понор – Добри Тодоров.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук