На днешния ден: Отбелязваме Деня на белия бастун

324 преглеждания

Историята на деня е свързана с решение на Конгреса на САЩ

На 15 октомври отбелязваме Деня на белия бастун. Това е деня, в който незрящите говорят свободно за своите проблеми, свързани с достъпна градска среда, възможности за пълноценна житейска и професионална реализация.

Историята на деня е свързана с решение на Конгреса на САЩ, утвърдено от президента Линдън Джонсън, с която през 1964 г. 15 октомври е обявен за Ден на белия бастун. През 1970 г. датата е потвърдена от Международната федерация на слепите, а през 1980 г. и от президиума на Световния съвет за благополучие на слепите.

Белият бастун е основно средство за придвижване и ориентиране на хората с нарушено зрение в пространството и затова е избран за символ на Деня.

Националното читалище на слепите „Луи Брайл 1928“ ще отбележи деня с пресконференция в която ще бъдат поставени въпросите за достъпната архитектурна среда, рехабилитацията, трудоустрояването и достъпът до информация за хората с нарушено зрение в България, ще бъдат обсъдени на пресконференция в БТА.

Ще бъде направена и демонстрация на четене на обикновена книга от незрящи чрез новите технологии. Достъпът до информация е важен приоритет на Националното читалище на слепите, което е единствената институция в България за издаване и разпространение на книги на брайлова азбука и в електронен вид. Денят на белия бастун ще бъде отбелязан и с концертна програма в кино „Влайкова“, която ще започне от 17.00 ч. 

1

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук