На днешния ден: Родена е българската писателка, поетеса и преводачка Яна Язова

3267 преглеждания

През 1931 г. излиза първата й стихосбирка „Язове“

На 23 май 1912 в Лом е родена една от най-големите българския писателки – Яна Язова. Баща ѝ Тодор Ганчев е доктор на философските науки, завършил в Цюрих, Швейцария. Майка й – Радка Бешикташлиева е потомка на един от известните български търговци в Цариград – Стойчо Бешикташлиев. Дядо й е брат на Иванка Ботева, майка на великия поет, публицист и революционер Христо Ботев.

Яна Язова още като гимназистка (1930) занася на проф. Александър Балабанов една своя тетрадка със стихове. Той й дава името Яна Язова. През 1931 г. излиза първата й стихосбирка „Язове“, следват още две. Постепенно преминава към прозата с първия си роман „Ана Дюлгерова“ – за невъзможността нещо в България да се промени. Следва романът „Капитан“ (1940) – първият български роман за наркотрафика и проституцията. По-късно нейният издател е съден от Народен съд и убит. След 1944 г. Яна Язова се отказва да се присъедини към писателите, които се втурват по бригади и писане на хвалебствия за новата власт.

Омъжва се през 1943 г. за инженер Йорданов, един от ръководителите на радио „София“, живял 16 години във Франция и много заможен, който умира през 50-те години. През 1960 година за пръв път Яна Язова излиза от изолацията, представяйки своя ръкопис на романа „Левски“ на издателство „Народна култура“. Издателството го включва в плановете си, но директорът на издателството Пелин Велков по-късно й казва, че няма да издадат романа.

Яна Язова има изключително драматична съдба. След 1944 г. до смъртта й през 1974 г. не е публикувана, защото е в конфликт с комунистическия режим и отказва да пише хвалебствия за тоталитарните вождове и да твори в единствения разрешен литературен стил по това време - социалистически реализъм. Умира при мистериозни обстоятелства в дома си. Тогава откриват и ръкописи на неиздадените й досега исторически романи. В този момент се появяват и обвиненията, че Николай Хайтов  е откраднал романа й за Левски. За да се предотврати публикуването им под чуждо име, изследователят Петър Величков започва да ги издава на части в литературният вестник “АБВ”, а накрая като цели томове, които се преиздават и продават до днес.

Яна Язова

Снимка: Архив на проф. А. Балабанов, Източник: ДА „Архиви“

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук