На днешния ден: Роден е „Кралят на футбола“ – Пеле

1014 преглеждания

През 1999 г. той е избран за спортист на столетието

На 23 октомври 1940 г. в градчето Треш Корасоинш в Бразилия се ражда Едсон Аранчис до Насименто, който ще остане в световната футболна история като Пеле. „Кралят на футбола“ е син на професионален футболист, който се отказва от своята кариера поради контузия. На девет години, младото момче слуша по радиото загубения от Бразилия финал на световното първенство през 1950 г. и обещава на баща си, че ще донесе световната купа в родината си.

На 15 години започва да играе за младежката формация на Сантош, като почти веднага влиза и в мъжкия им отбор. На 16 години става голмайстор на бразилското първенство, а няколко месеца по-късно е привлечен и в националния отбор. На световното първенство в Швеция, през 1958 г., става най-младият световен  шампион, като вкарва два гола във финалния мач с домакините на първенството. Там получава прозвището „Кралят на футбола“.

Пеле печели още две световни титли за своята родина – през 1962 г. и през 1970 г., като за последната титла, негов треньор е съотборникът му от легендарния бразилски отбор в Швеция – Марио Загао.

Пеле е една от най-харизматичните, атрактивни и популярни фигури в световния спорт. Той вдъхновява милиони хора в Бразилия и по света да започнат да играят футбол. Невероятният му стил, техника на игра, борбеност и заразителна усмивка остават завинаги негово наследство.

През 1999 г. Международния олимпийски комитет избира Пеле за спортист на столетието.  Легендарният футболист си отиде от този свят на 82 години, на 22 декември 2022 г.

п

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук