На днешния ден: Роден легендарният футболист и треньор Франц Бекенбауер

947 преглеждания

Заради доминиращия си стил и поведение на терена е наричан Кайзера

На 11 септември 1945 година в Мюнхен е роден Франц Бекенбауер. Един от легендарните футболисти и най-добри защитници на всички времена. Заради доминиращия си стил и поведение на терена е наричан Кайзера.

Играч е на СК 1906 „Мюнхен“, Байерн Мюнхен, Ню Йорк Космос и ФК Хамбургер. Като футболист печели на практика всичко – шампион на Германия е пет пъти, носител на купата на Германия четири пъти, носител на КЕШ три пъти, носител на КНК и междуконтиненталната купа по веднъж, шампион на САЩ три пъти.

С националния отбор на Германия става европейски шампион през 1972 г. и световен шампион през 1974 г. Двукратен носител е на Златната топка – 1972 и 1976 г. Има 424 мача и 44 гола в Бундеслигата и 78 мача и 6 гола в европейските клубни турнири. За националния отбор на ФРГ играе в 103 срещи, в 50 от които е капитан на отбора. Отбелязва общо 14 гола.

Той е един от малкото хора в света, които успяват да спечелят световното първенство по футбол и като футболист и като треньор. Като треньор, освен световната титла през 1990 г., печели и купата на УЕФА и шампионата на Германия с Байерн Мюнхен.

Дългогодишен президент на Байерн, а понастоящем вицепрезидент на Германския футболен съюз.