Постен сладкиш „Медено сърце“

2013 преглеждания

В деня на пчеларя Ви предлагаме един постен сладкиш, който освен вкусен, може да бъде и много полезен. Съдържанието на меда подсилва имунната система, поддържа добри нива на кръвната захар, благоприятства храносмилането и помага в отслабването. Ето и какво Ви е необходимо:


Необходими продукти:


За блата:

2 ч.ч. брашно

1 ч.ч. захар

1/2 ч.л. канела

1 ч.л. сода

1 с.л. оцет

1 с.л. Бейлис или няколко капки портокалова есенция

1 ч.ч. топла вода

2 с.л. мед

 

За глазурата:

3 с.л. какао

2 с.л. мед

2 с.л. маргарин

малко вода, ако е необходимо


Начин на приготвяне:

Всички сухи съставки за блата, освен содата се смесват в купа и се разбъркват. Содата гасим в оцета. Добавяме Бейлиса (по оригиналната рецепта се слагат няколко капки портокалова есенция) и чашата топла вода. Разбърква се до получаването на хомогенна смес. Изсипва се в тавичка (около 25 см в диаметър), покрита с хартия за печене. Пече се в предварително загрята на 150С градуса фурна до готовност. Още топъл блатът се маже с мед. След като постегне медът, залейте с глазурата, която приготвяме като разтопяваме всички съставки на слаб огън, докато се получи еднородна смес.

 

* Сладкиша може би ще се получи по-вкусен ако вместо вода се добави прясно мляко, но тогава няма да е постен.

EspressoNews