В деня на пчеларя Ви предлагаме един постен сладкиш, който освен вкусен, може да бъде и много полезен. Съдържанието на меда подсилва имунната система, поддържа добри нива на кръвната захар, благоприятства храносмилането и помага в отслабването. Ето и какво Ви е необходимо:
Необходими продукти:
За блата:
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1/2 ч.л. канела
1 ч.л. сода
1 с.л. оцет
1 с.л. Бейлис или няколко капки портокалова есенция
1 ч.ч. топла вода
2 с.л. мед
За глазурата:
3 с.л. какао
2 с.л. мед
2 с.л. маргарин
малко вода, ако е необходимо
Начин на приготвяне:
Всички сухи съставки за блата, освен содата се смесват в купа и се разбъркват. Содата гасим в оцета. Добавяме Бейлиса (по оригиналната рецепта се слагат няколко капки портокалова есенция) и чашата топла вода. Разбърква се до получаването на хомогенна смес. Изсипва се в тавичка (около 25 см в диаметър), покрита с хартия за печене. Пече се в предварително загрята на 150С градуса фурна до готовност. Още топъл блатът се маже с мед. След като постегне медът, залейте с глазурата, която приготвяме като разтопяваме всички съставки на слаб огън, докато се получи еднородна смес.
* Сладкиша може би ще се получи по-вкусен ако вместо вода се добави прясно мляко, но тогава няма да е постен.
EspressoNews