По инициатива на кмета Андрей Иванов, община Драгоман инициира институционална среща за решаване на проблемите на възрастните хора в риск

1028 преглеждания

Община Драгоман инициира институционална среща за решаване на проблемите на възрастните хора в риск. Тя ще се състои на 06.03.2017 г. от 13.00 часа в заседателната зала на общината, като в дневния и ред ще бъдат засегнати три основни въпроса - за осигуряване на спешни средства за оборудване на центрове за спешно и временно настаняване на възрастни хора, съкращаване на сроковете за разкриване на тази услуга с делегирана държавна дейност и намиране на вариант за продължаване на програмите за социални и лични асистенти.

За участие в срещата са поканени представители на министерството на труда и социалната политика, министерството на финансите, министерството на здравеопазването, Националното сдружение на общините в България, РДСП София област и дирекциите по социално подпомагане в западния регион на софия област, други ведомства, неправетилствени организации и заинтересувани от разрешаването на проблема страни.

До инициирането на тази среща се стигна след проведеното по инициатива на кмета на община Драгоман, г-н Андрей Иванов обсъждане на проблемите на възрастни хора в риск при кризисни ситуации и необходимостта от спешни обгрижващи мерки по тяхното  настаняване и обслужване предвид тежките метеорологични условия. Събитието се проведе на 08.02.2017 г., като в обсъждането учасваха представители  на РДСП София област, ДСП – Сливница, ръководители на социални услуги от общината, общински съветници от комисията по социална политика и здравеопазване, представители на организации, имащи отношение по тези въпроси, както и всички кметове и кметски наместници в общината. Участниците в събитието се консолидираха около становището, че в условията на тежка, продължителна и изключително сурова и студена зима, самотно живеещите  възрастните хора в общината са една от най-рисковите категории за изпадане в кризисна ситуация и са необходими спешни мерки за настаняването им  социална институция или лечебно заведение. Фактът, че центрове, както за спешно, така и за временно  настаняване в цялата София област няма, няма приюти и центрове за следболнично лечение и възстановяване, поражда огромни проблеми, изключително напрежение, създават се нерядко и конфликтни ситуации, без да има реални или полезни резултати за хората в риск. Според участниците в обсъждането, единственото решение е да се изградят такива центрове, като ръководството на община Драгоман декларира, че подходящи за създаването им бази на територията на общината има. Липсва обаче финансов ресурс за тяхното ремонтиране, обзавеждане и пригодяването им за тези цели, съгласно действащите нормативни и законодателни разпоредби. Тежка и тромава е и процедурата по разкриване на тези социални услуги с делегирана от държавата дейност. Липсват ясно разписани правила и отговорности, съгласуваност и договореност между социалните институции и здравните заведения в случаи на лечение, следболнично възстановяване, последващо настаняване в подходяща социална услуга и условията за това.

Тези изводи и заключения ще бъдат представени за обсъждане и решаване на представителите на националните институции и обществеността на предстоящата през март среща с тях.

Мария Маркова

*Снимки: община Драгоман

Тагове