Община Драгоман: Спазвайте правилата за пожарна безопасност

334 преглеждания

Забранено е паленето на стърнища, слогове, крайпътни ивици, сухи треви и др.

Във връзка със зачестилите случаи на пожари на територията на общината, от Община Драгоман напомнят, че е абсолютно забранено паленето на стърнища, слогове, крайпътни ивици, сухи треви и други растителни остатъци.

С цел предотвратяване възникването на пожари, ограничаване на тяхното развитие и разпространение и осигуряване на пожарна безопасност, периодът от 1 април до 30 октомври 2024 г. е определен за пожароопасен. Паленето на стърнища, слогове, крайпътни ивици, сухи треви и други растителни остатъци представлява нарушение на законодателството и всеки, който извършва тези дейности, ще бъде подведен под наказателна отговорност, както следва:

- Съгласно Закона за опазване на земеделските земи с глоба или имуществена санкция от 120.00 до 2000.00 лв., при повторно нарушение наказанието е в двоен размер;

- Съгласно Закон за опазване на общинската собственост – с глоба от 100.00 до 6000.00 лв. или имуществена санкция от 1000.00 до 2000.00 лв., при повторно нарушение глобата или имуществената санкция са в двоен размер;

- Съгласно Наредба № 2 за опазване и поддържане на противопожарния ред на територията на община Драгоман – с глоба от 50.00 до 5000.00 лв., а при повторно нарушение и временно лишаване от правото да се упражнява определена професия или дейност съгласно чл.22, ал.2 от ЗМСМА.

От Общината апелират за спазване на правилата за пожарна безопасност и при възникване на пожар незабавно да се съобщи на тел. 112.

1

2

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук