Енергия и здраве: Матча и нейните невероятни ползи

299 преглеждания

Укрепва и засилва имунитета

Матча е фино смлян прах от специално отгледани и преработени листа от зелен чай. Консумира се традиционно в Източна Азия. Чаените листа, използвани за направата на матча, се отглеждат под сянка в продължение на 3-4 седмици преди събирането на реколтата. Докато расте под сянка, чаеното растение (Camellia sinensis) произвежда повече кофеин и теанин. Прахът на матчата се консумира по различен начин от чаените листа или пакетчетата чай, тъй като се разтваря в течност, най-често вода или мляко.

1

Матчата произлиза от Китай (династията Тан) и е донесена в Япония през 1191 г. Така производството на матча започва да се преплита с историята на японската чаена церемония и Дзен будизма през следващите 400 години. Традиционният център за отглеждане на чай за матча е регионът около Киото.

Матча е не само ароматен чай, но и мощен източник на полезни вещества, които могат да подобрят цялостното здраве. Ето някои от основните ползи:

Изключително високо съдържание на антиоксиданти. Матча съдържа огромно количество катехини, които са силни антиоксиданти. Най-значимият катехин е EGCG (епигалокатехин галат), който има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Тези антиоксиданти могат да помогнат в борбата със свободните радикали в организма, които увреждат клетките и ускоряват стареенето. Честото консумирание на матча може да спомогне за предпазване от хронични заболявания, като сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет.

Повишава енергията без нервност. Матча съдържа кофеин, но в по-умерени количества отколкото обикновеният черен чай или кафе. Кофеинът в матча се усвоява по-бавно благодарение на аминокиселината L-теанин. Тя осигурява по-дълготраен и плавен енергиен ефект, без да води до нервност или сривове, както може да се случи с други източници на кофеин. Л-теанинът също така повишава концентрацията и подобрява когнитивната функция, като води до усещане за фокусираност и спокойствие.

Подпомага детоксикацията на организма. Матча е много богат на хлорофил, който не само придава на чая характерния му зелен цвят, но и подпомага детоксикацията на организма. Хлорофилът помага за елиминирането на токсините от тялото и може да повиши нивото на енергия, като стимулира циркулацията на кислород в кръвта.

Поддържа здравето на сърцето. Проучвания показват, че консумацията на матча може да има положителен ефект върху здравето на сърцето. Тя може да помогне за намаляване на нивата на холестерола и понижаване на кръвното налягане, което намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Матча може да предпази от инсулт, като регулира нивата на кръвната захар и намалява възпалителните процеси в организма.

Подпомага метаболизма и изгарянето на мазнини. Матча е известна със своето свойство да увеличава термогенезата, което означава, че може да стимулира тялото да изгаря повече калории дори в покой. Съществуват доказателства, че матча може да подпомогне отслабването и да повиши изгарянето на мазнини, което я прави чудесна добавка за хора, които искат да регулират теглото си.

Подобрява храносмилането и метаболизма на хранителните вещества. Матча има леко почистващо действие върху храносмилателния тракт, което може да помогне за регулиране на метаболизма и подобряване на абсорбцията на хранителни вещества. Той също така може да помогне за намаляване на възпаленията в храносмилателната система и да облекчи някои проблеми, като подуване на корема или запек.

Подпомага психичното здраве и намалява стреса. L-теанин, който се съдържа в матча, играе важна роля за намаляване на нивата на стрес и за повишаване на чувството на релаксация, без да води до сънливост. Консумацията на матча може да има антидепресивен ефект и да помогне за борба с тревожността, като същевременно подобрява настроението и психическата яснота.

2

Приложения на матча. Матча може да се използва в различни форми, както за направа на напитки, така и като добавка в различни храни. Ето някои от популярните приложения:

Матча чай. Традиционен начин на приготвяне: Най-известният начин за консумация на матча е приготвянето на традиционен японски чай. За това се използва малко количество прах, който се смесва с гореща вода (не вряща, около 70-80°C) и се разбива с бамбукова четка, наречена ча-сен, до получаване на пяна.

Матча лате. Комбинирането на матча с мляко (или алтернативи на мляко) създава приятен и кремообразен вкус. Това е популярен начин за консумация на матча в кафенетата по целия свят.

Матча в десерти. Матча може да се използва за ароматизиране на различни десерти,  ато например матча торти, матча сладолед, матча бисквитки или матча пайове. Прахът придава уникален зелен цвят и леко земен вкус, който перфектно се съчетава със сладкиши.

Матча в смутита. Матча може да се добави към различни смутита, за да се обогатят с антиоксиданти и витамини. Тя не само придава приятен вкус, но и ускорява метаболизма и дава енергия.

Матча в кулинарията. Освен сладки ястия, матча може да бъде използвана и в солени рецепти, като например сосове или супи, за да се добави допълнителен вкус и ползи за здравето.

Матча не е само енергизираща напитка, а и мощен природен продукт, който може да донесе редица ползи за здравето. От детоксикация и подобряване на сърдечното здраве до подкрепа за психичното благополучие и отслабването, матча предлага много приложения и може да бъде включена в ежедневната диета по разнообразни начини. Също така е отличен избор за тези, които търсят естествен източник на енергия и спокойствие едновременно.

 3

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук