Рецепта на седмицата: Кюфтенца от извара с копър и чесън

228 преглеждания

Сервирай с млечен чеснов сос, таратор или свежа салата

Изварените кюфтета с копър и чесън са чудесен избор за лека и здравословна храна – бързи, вкусни и подходящи както за основно ястие, така и за апетитно предястие. Богати на протеини, без месо и с наситен аромат от свежия копър и чесъна, тези кюфтенца ще се харесат дори на хора, които обикновено не посягат към извара. Могат да се приготвят както на тиган, така и на фурна – в зависимост от предпочитанията ти. Ето и рецептата: 

Време за подготовка: около 10 минути

Време за приготвяне: около 20 минути

*Общо време: около 30 минути

Брой: около 8-10 кюфтета 

Необходими продукти:

300 г извара (по-гъста, не много водниста)

1 яйце

2 скилидки чесън (може и повече, ако обичаш по-пикантно)

2-3 с. л. брашно (или галета; ако искаш безглутеново – използвай овесено или оризово брашно)

1-2 с.л. ситно нарязан пресен копър

сол на вкус

черен пипер или червен пипер (по избор)

олио или зехтин – за пържене (или печене с малко мазнина)

Начин на приготвяне:

В голяма купа смеси изварата, яйцето, настъргания или пресован чесън, копъра, солта, подправките и малко олио. Постепенно добавяй брашното, докато получиш лепкава, но оформяема смес. С мокри ръце взимай от сместа и оформяй малки кюфтенца (плоски или топчета – както предпочиташ).

За пържене: Загрей тиган с малко мазнина и изпържи кюфтетата от двете страни до златисто – около 2-3 минути на страна.

За печене (по-лек вариант): Подреди ги в тава с хартия за печене, напръскай или намажи с малко олио и печи на 190°C около 20 минути, обръщайки ги по средата.

Сервирай с млечен чеснов сос, таратор или свежа салата. Подходящи и за хапване като лека вечеря или обяд. Добър апетит!

*Времето за подготовка и готвене може да варира в зависимост от вашата скорост и опит в кухнята, както и от спецификата на вашите електроуреди.

Търсите „Нещо вкусно“? Още интересни предложения вижте тук:

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук