На днешния ден: В битката при Ватерло, Наполен е победен от седмата коалиция срещу него

149 преглеждания

На 18 юни 1815 г. обединените британско-холандско-германска армия, командвана от англичанина Артър Уелсли, херцог на Уелингтън и пруска армия – от фелдмаршал Гебхард фон Блюхер се срещат на няколко километра южно от град Ватерло с френската армия, командвата от Наполеон Бонапарт.

Това е последната битка на Наполен I, като неговото поражение слага край на властта му като император на Франция. След като през 1813 г., Наполеон губи в „битката на народите“ при Лайпциг, той е заточен на остров Елба, а във Франция е възстановена монархията.

През 1815 г., негови привърженици, използвайки недоволството от новото управление, възстановяват властта на Наполен, който през март месец се завръща в страната от заточението си. Периодът на последното му управление е наречен Стоте дни и завършва с поражението му при Ватерло.

След загубата, деморализираната френска армия бяга, а императорът отново е заточен, този път на остров Света  Елена в Атлантическия океан, където умира на пети май 1821 г., на 51 години.

Наполен

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук