На днешния ден: Еднмънд Хилари и Тенсинг Ногрей изкачват за първи път Еверест

229 преглеждания

Първият българин изкачил върха е Христо Проданов

На 29 май 1953 г. новозеландският изследовател и алпинист Едмънд Хилари и неговия непалски водач Тенсинг Ногрей за първи път достигат до най-високата точка на планетата – връх Еверест, който е висок 8848 метра. Експедицията, в която участват се опитва да изкачи върха по два различни маршрута, от двете му страни. Само техния опит се увенчава с успех. Те остават на върха около 15 минути и поставят там знамената на Великобритания, Непал, Нова Зеландия и ООН.

Еднмънд Хилари и Тенсинг Ногрей

Изкачването на „шапката на света“ е мечта за поколения алпинисти, като първите опити започват през 20-те години на 20 век. След успеха на Хилари и Тенсинг, Еверест става достъпна цел за много алпинисти. През последните години, изкачването на върха се комерсиализира и това води до сериозни струпвания на хора в базовия лагер и по маршрута за изкачване.

В Хималаите има общо 14 върха с надморска височина от над 8000, известни като Хималайската корона. Първият човек, който успява да достигне до всичките е Райнхолд Меснер. Първият българин изкачил Еверест е Христо Проданов. Той стъпва на върха на 20 април 1984 г., като е тринадесетият алпинист, който го изкачва без кислороден апарат. За съжаление той не успява да се завърне и загива на слизане от върха на 21 април 1984 г.

Общо 16 българи са достигали до най-високата точка на света. Първата жена, която успява да го изкачи е Петя Колчева. Това става през 2009 г. Последното изкачване от българин на върха е отново на жена. Това е Мариета Георгиева, която успя да изкачи Еверест на 21 май 2024 г.

Еверест

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук