На днешния ден: За първи път на модно ревю са представени бикини

359 преглеждания

Дизайнерът е Луи Реар

На 5 юли 1946 г. по време на модно ревю в Париж, модният дизайнер Луи Реар за първи път представя бикините. Те представляват дамски бански костюм от две части, като независимо от това какъв е размера и типа на сутиена и долната част, пъпът винаги е открит.

До тогава, жените използват цял бански, който покрива тялото в много по-голяма степен. Идеята на Реар се приема за толкова революционна и скандална, че нито една от действащите по това време манекенки и модели не желае да дефилира с неговото изобретение. За да преодолее този проблем, той наема местна танцьорка от нощен клуб в Париж.

Независимо от тази пречка, новият модел плажно облекло, наречено на тихоокеанския атол Бикини, бързо завладява света и се превръща в неизменна част от плажната мода и женското бельо.

През 60-те години, благодарение на филма „И Господ създаде жената“, с участието на Бриджит Бардо, бикините се налагат и в пуританските среди в САЩ. Остават забранени в Испания, до края на режима на диктатора Франко. Днес, те са забранени само в някои държави от арабския свят.

1

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук