На днешния ден: Започва околосветския полет на дирижабъла „Граф Цепелин“

4596 преглеждания

Той излита от Лейкхърст край Ню Йорк

На 8 август 1929 г., започва околосветското пътуване на дирижабъла „Граф Цепелин“. Той излита от Лейкхърст край Ню Йорк. С три междинни кацания - Фридрихсхафен, Токио и Лос Анджелис преодолява разстоянието от 34 000 км за 20 дни, 4 часа и 13 минути. В някои часове от този полет корабът се е движел с над 180 км/час, което за цепелин е висока скорост – поначало с напредването на самолетните технологии цепелините все повече се превръщали в способ за луксозно пътуване, чиято цел е да бъде по-скоро приятно, отколкото бързо.

На борда на „Граф Цепелин“, освен екипажа имало 20 пътници, които станали свидетели на пътуването. Същата година легендарния дирижабъл прелетял и над България и София, знаменателно събитие, което фокусирало вниманието и въображението на населението на града.

„Граф Цепелин” има дължина от 236.6 метра. Той може да носи полезен товар от 15 тона на дистанция 10 000 км. Задвижван е от пет 12 цилиндрови двигателя Майбах с мощност 550 к.с. Максималната му скорост е 128 км., въпреки че за кратки периоди на полетите можел да развие и повече. Разполагал с 24 пътнически каюти с баня и химическа тоалетна и луксозен ресторант салон с панорамни прозорци.

Дирижабълът извършва редовни трансатлантически полети, като пренася пътници и товар до Ню Йорк от 1928 г. до 1938 г., когато програмата с полети с цепелини е прекратена.

1

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук