На днешния ден: Отбелязваме Mеждународния ден на левичарите

674 преглеждания

Около 10% от населението на земята са левичари

На 13 август се отбелязвам Международния ден на левичарите. Около 10% от населението на земята е от левичари. Сканирания на мозъка потвърждават разлика между мозъците на левичари и десничари. Мозъкът на десничар е по-специализиран. Специализацията е много по-малка при мозъците на левичарите. Левичарите се възстановяват от удари по-бързо от десничарите, тъй като левичарския мозък не се разделя толкова и не си специализира способностите.

Докато 95% от десничарите използват дясното полукълбо на мозъка си за говорене, при левичарите това е по-променливо. Някои наистина използват дясната за говорене, други лявата, а трети – и двете. Счита се, че има повече мъже левичари, отколкото жени левичари. Около 1/3 от близнаците има шанс да са левичари. Статистически, близнакът на левичар има 76% шанс да бъде левичар.

Сред най-известните левичари са: Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес Втори,  Махатма Ганди,  Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин и Томас Джеферсън, Роналд Рейгън, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Бил Гейтс, Анджелина Джоли и Робърт Де Ниро, Брус Уилис, Джулия Робъртс и други.

1

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук