На днешния ден: Отбелязваме Деня на античната култура

664 преглеждания

На 9 октомври отбелязваме Деня на античната култура. За античност се приема периода на съвкупност от исторически форми на обществено съзнание, религия, митове, философия, наука, изкуство в страните от Азия, Древна Гърция и Древен Рим в периода, според едни изследователи от 1000 г. пр. Хр. до 475 г. сл. Хр. (падането на Западната Римска империя), а според други до началото на VII в. след Христа.

Археологическата култура у нас е най-плътно наситена от антични паметници, които представляват част от огромното наследство на Средиземноморския културен ареал. Интересното тук е, че хронологически в европейската история античните и тракийските паметници принадлежат към един и същ период. В България е прието обособяване на историята на тракийската култура, свързано с необходимостта да се акцентира на нейната самостоятелна характеристика, но тя неразривна част с античната култура.

Едни от най-ярките паметници на античната култура в днешните български земи са паметници на културата в България са: Антична Сердика, Филипополис - Тримонциум, Одесос, Августа Траяна, Месамбрия Понтика, Улпия Ескус, Никополис ад Иструм, Нове, Вила „Армира“, Хераклея Синнтика, Марцианопол и др.

На днешния ден през 1940 г. в Ливърпул се ражда Джон Ленън – музикант, певец, писател, граждански активист. Един от създателите на легендарната група Бийтълс, той е една от на-влиятелните личности в музикалната и поп култура на 20 век.

На днешния ден: Роден е Джон Ленън

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук